Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREOKRET U POLITICI

HDZ-OVA KOALICIJA PRETEKLA SDP-OV KUKURIKU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik NOVE TV u redovitom istraživanju CROBAROMETAR, koji provodi IPSOS PULS na 968 ispitanika donosi najpreciznije raspoloženje građana po pitanju političkih opcija.

Prvi put od dolaska nove vlasti građani više podupiru oporbeni blok predvođen HDZ-om.

Pročitajte i ovo HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati" Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

HDZ-ova koalicija, s kojom ta stranka želi preuzeti vlast, a u sličnoj je formaciji i za EU izbore, preuzela je vodstvo. Uživa potporu 25,1 posto birača.

SDP-ova vladajuća koalicija je pak na potpori od 23,7 posto. Tako je prvi put otkad mjerimo rejtinge dva politička bloka došlo do smjene na vrhu. SDP je u posljednjih 30 dana dvostruko više izgubio nego što je HDZ dobio.

ORaH bi, da su danas parlamentarni izbori, imao 10,2 posto, a Laburisti 10 posto. Savez za Hrvatsku osvaja 6,1 posto, a Nacionalni forum 4,5 posto. Bandićeva bi lista imala 4 posto. Ostale liste osvojile bi 3,3 posto, a neodlučnih je 13,1 posto birača.

Karamarko: HDZ ima program i ljude za izvući Hrvatsku iz teške krize

HDZ prvi, SDP drugi

HDZ i SDP – prva su i druga politička stranka. HDZ je već drugi mjesec prvi. Istina, razlika je unutar statističke pogreške, no zasigurno to ima veliku psihološku prednost za tu oporbenu stranku. HDZ u ovom mjesecu uživa potporu 19,8, a SDP 19,7 posto birača.

ORaH – treća opcija, HNS na dnu

OraH je postao treća politička opcija i stranka koja jedina posljednjih mjeseci ima konstantan rast. Trenutačno uživa potporu 10,8 posto birača. Laburisti su tako nakon nekoliko godina skinuti s trona kao treća snaga i sada imaju 8,8 posto birača.

HDSSB ima potporu od 3 posto, Bandićeva lista 2,8 posto, HSS 2,6, HSP 2,1, HSP Ruže Tomašić 2 posto. Hrast je isto na 2 posto kao i Nacionalni forum. BUZ ima 1,6 posto, a HNS je na 1,5 posto. To je narodnjacima najlošiji rezultat posljednjih godina.

HSU ima 1,5 posto potpore, Hrvatska zora 1,4 posto, Grubišićeva lista 1,3, a HSLS 1,2 posto. IDS je na 0,8, a SDSS na 0,4 posto. Ostale stranke imaju 1,2 posto, a neodlučnih je 13,4 posto.

Josipović nije više tako popularan

Predsjednik Josipović od početka mandata je prvi na listama popularnosti. No u travnju je i prvi put s popularnošću manjom od 70 posto. Njegov rad u ovom trenutku podupire 68 posto birača. Nije dramatično, no trend je u laganom padu.

Pad potpore imaju i dvije ključne političke osobe premijer i šef oporbe. Zorana Milanovića pozitivnim ocjenjuje 25 posto birača, a Tomislava Karamarka 17 posto.

Mirela Holy je i dalje druga političarka, ali i ona s blagim padom potpore i mjesec završava sa 63 posto potpore. Dragutin Lesar je s jednim od najlošijih rezultata i sada je na 45 posto potpore. Josip Leko ima potporu od 46 posto birača. Ivan Grubišić ima potporu 43 posto, slijedi Vesna Pusić s 36 posto i njezina potpora je u blagom padu. Ruža Tomašić ima potporu 34 posto birača. Zoran Milanović je sad pri dnu s 25 posto, slijedi Tomislav Karamarko sa 16 posto i na začelju je Vladimir Šišljagić sa 16 posto potpore.

Holy – zvijezda među SDP-ovim biračima

Mirela Holy je najpopularnija među biračima SDP-a i podupire je 97 posto birača te stranke. Slijedi Ivo Josipović s 96 posto potpore, a zatim Josip Leko s 80 posto potpore. Vesna Pusić popravila je rejting među biračima SDP-a i sada je podupire 78 posto birača, a Zoran Milanović je tamo gdje je i bio s potporom od 71 posto birača stranke koju vodi.

Ruža Tomašić – najpopularnija među HDZ-ovim biračima

Ruža Tomašić najpopularnija je među biračima HDZ-a i uz nju je 73 posto birača. Odmah iza Tomislava Karamarka kojega podupire 69 posto birača i on je značajno popravio potporu u stranci. Zatim je među HDZ-ovcima i dalje popularan Ivo Josipović sa 65 posto te na kraju Mirela Holy s 59 posto.

Smjer Hrvatske – nepromjenjivo loš

Hrvatska i dalje ide u lošem smjeru, to misli 77 posto birača, a njih 16 posto misli suprotno. Samo 7 posto ne zna. Samo 55 posto birača SDP-a misli kako zemlja ide u dobrom smjeru, a 86 posto HDZ-ovaca misli da Hrvatska ide u lošem smjeru.

Ovih 77 posto pesimista je već drugi mjesec 'zacementirano', ali i najveći broj pesimista i dalje u mandatu ove Vlade.

Vladu podupire 19 posto građana

Vladinu politiku podupire tek 19 posto birača, a protiv Vladinih mjera je 73 posto građana. Ne zna njih 8 posto.

I ovaj broj kritičara je već drugi mjesec više-manje na istim omjerima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene