Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravoslani Božić

Mitropolit Pavlović predvodio svečanost blagoslova badnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči sutrašnjeg blagdana Božića koji pravoslavni vjernici slave po julijanskom kalendaru svečanost blagoslova badnjaka večeras je u punom hramu Preobraženja gospodinova u središtu Zagreba predvodio mitropolit ljubljansko-zagrebački Jovan Pavlović u zajedništvu sa svećenicima Srpske pravoslavne općine.

Badnja večer objava je božjega rođenja, noć u kojemu su pastiri navijestili njegovo rođenje riječima 'Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima dobre volje'. Krist je, poručio je večeras mitropolit Jovan, svojim rođenjem pokazao nama ljudima veliku ljubav došavši na svijet radi našega spasenja, a njegovo rođenje velika je tajna za sva vremena. Rodio se radi čovjeka da bi nas poučio da živimo po božjim zakonima i tako postanemo djeca božja i to je najveće dostojanstvo koje je čovjek mogao primiti njegovim rođenjem, poručio je večeras vjernicima mitropolit Jovan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kupovina jelke, svježih namirnica... FOTOGALERIJA Posljednje pripreme za Božić su u punom jeku: Pogledajte kako Hrvati diljem zemlje provode Badnjak Slika nije dostupna Episkop Lukijan služio božićnu liturgiju u Dalju

>> Katolici slave Sveta tri kralja, pravoslavci Badnjak

Božić, naglasio je, nije samo blagdan običaja nego naš put i poziv prema vječnosti. Mitropolit je rekao kako živimo u vremenu ispunjenom krizom rekavši kako je to kriza vjere i da je Kristovo rođenje nova snaga te obnova naše vjere i našeg opstanka na ovom svijetu. Pozvao je vjernike da čine dobra djela, da prihvate duhovne vrijednosti koje će ih učiniti dostojnim života vječnoga. Na kraju večerašnjeg obraćanja svim vjernicima je čestitao Božić tradicionalnim pozdravom 'Mir božji - Hristos se rodi'. Poručio je također da ulazimo u novu godinu poželjevši u njoj obilje mira. Na osobit način je zaželio da badnja večer svim vjernicima donese novo svjetlo vjere i novu kršćansku snagu.

Mitropolit Jovan sutra na blagdan Božića predvodit će svečanu arhijerejsku liturgiju s početkom u 9,30 sati. Vjernici pripadnici Srpske pravoslavne crkve u velikom su se broju okupili večeras na Cvjetnom trgu kako bi jedni drugima čestitali badnju večer i sutrašnji blagdan Božića - Kristova rođenja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene