Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje

Misterij Papinog odlaska: Zašto je doista otišao?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri od pet građana smatra kako je papa Benedikt XVI. opravdano dao ostavku na mjestu vrhovnog poglavara Crkve.

Da je ostavka pape Benedikta XVI. opravdana pokazuju rezultati istraživanja koje u suradnji s agencijom Ipsos Puls proveli na uzorku od 505 građana. Unatoč visokom postotku, od samog trenutka kada je papa Benedikt XVI. objavio da se povlači, pojavile su se ne samo pitanja zašto, već i sumnje u razlog.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore

Mnogi posumnjali u razlog Papina odlaska

Stotine novinara, kamera uz već standardne desetke tisuće turista, okupirale su Svetu Stolicu. Premda je vrlo jasno naveo razloge svog odlaska, da je samo u pitanju zdravlje, mnogi su posumnjali. „Moguće je da ima problema sa zdravljem, no prije svega mislim da postoje i drugi čimbenici koji su u tome pomogli! Sve što se događalo oko priče njegova sobara, ali i unutarnjih problema“, rekao je Ignacio Claret, španjolski reporter.

>> EKSKLUZIVNO 'Papa je to mirno pročitao, a mi smo svi ostali bez riječi'

>> Papa poziva crkvene vođe da se okane suparništva

Dopisnik australske TV postaje ABC Philip Williams tvrdi: „Postoje razne špekulacije da su ga prisilili, i to na način da su ga izgurali modernizatori, no zapravo ne znamo!“ Prema našem istraživanju, 46 posto građana drži da je Papa otišao baš zbog zdravlja, dok 44 posto smatra da je bilo i drugih razloga.

'Papa Benedikt XVI. će ostati zabilježen kao vrhunski teolog'

Urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović navodi kako je Benedikt XVI. gledao patnju koju je prolazio pokojni Ivan Pavao II, igrice koje su se tada odvijale u rimskoj kuriji i da je to nastojao izbjeći. „ Očito nije želio da zbog njegova krhkog zdravlja netko drugi koristi njegov legitimitet!“ Također, napominje da je papa Benedikt, kojeg mnogi drže prilično suzdržanim i zatvorenim, bio papa koji je donio povijesni dokument u kojem obvezuje Katoličku crkvu da u slučajevima pedofilije surađuje sa svjetovnim vlastima.

>> Papa dao naslutiti da se u potpunosti povlači iz javnosti

Već sada mnogi daju ocjenu pontifikata. Mons. Eterović, glavni tajnik biskupske sinode naglašava da će Papa ostati zabilježen kao vrhunski teolog, autentičan i dosljedan poglavar Crkve. 85 posto Hrvata ocjenjuje njegov pontifikat uspješnim, dok 15 posto izjavljuje da se s problemima Katoličke crkve nosio neuspješno!

Tko će biti Papin nasljednik?

Špekulacije oko nasljednika odmah su počele. Konklava u kojem će se izabrati nasljednik Benedikta XVI. počet će sredinom ožujka. Sudjelovat će oko 117 kardinala iz cijelog svijeta. Favoriti postoje, spominju se kanadski kardinal Oulette, njujorški Dolan, milanski Scola, no sve su još uvijek samo pusta nagađanja. Rekotor Zavoda sv. Jeronima u Rimu don Jure Bogdan, kaže : „Onaj koji u konklavu ulazi kao papabili, redovito izlazi kao kardinal!“

>> Što će biti s Benediktom XVI. kada napusti dužnost?

50 posto najših građana smatra da nasljednik treba biti liberalniji, 33 posto želi što sličnijeg Benediktu, 8 posto traži konzervativnijeg, dok ostali nemaju stav! Kakav će usitinu biti, treba pričekati do kraja ožujka. Naime, postoje naznake da bi novi Papa mogao biti izabran do Uskrsa.

Više u prilogu Provjerenog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene