Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mislite li da Vlada treba smanjivati dodatke na plaće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodaci na plaće u javnoj upravi su značajni no nisu ujednačeni, a njihovim izjednačavanjem bi se, smatra ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, uštedjelo milijardu kuna.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odnos Markov Trg-Pantovčak Predsjednica je istodobno tražila ostavku premijera i sazivanje sjednice vlade. Što mislite o tome? Slika nije dostupna Tema dana Kako će surađivati premijer i predsjednica?

Ministri u Vladi smatraju da treba uvesti reda u sustav dodataka na plaće u državnim i javnim službama budući da je centralni obračun plaća (COP) pokazao kako je broj dodataka veći od 300.

'Tu imamo više od 360 raznih dodatka i to je na neki način teško upravljivo i sigurno ima prostora da se neke stvari preispitaju', kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Iako se u plaće i mirovine 'generalno ne dira', kako navodi Grčić, te iako su ti dodaci zaštićeni kolektivnim ugovorima, moglo bi doći do nekih promjena.

Ministri ZA uvođenje reda: 'Ima prostora za preispitivanje, može se uštedjeti do milijardu kuna'

Dodaci na plaće u javnoj upravi su značajni no nisu ujednačeni, a njihovim izjednačavanjem bi se, smatra ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, uštedjelo milijardu kuna. Ministar uprave Arsen Bauk također drži da COP može pomoći u sustavu isplate plaća, a vezano uz pitanje kolektivnih ugovora kojima su ti dodaci regulirani kaže da se oni pravno mogu lako raskinuti.

Ako je vjerovati ministrima, država bi napokon mogla početi lakše disati, no što je s njenim građanima? Hoće li smanjenje dodataka na plaće i kako utjecati na građane Republike Hrvatske?

Od 50 najvećih plaća koje se isplaćuju iz državnog proračuna njih 40 odlazi na djelatnike u zdravstvu. Ostalih 10 odnosi se na plaće u pravosuđu i politici. Najveća plaća je 67.128,11 kuna bruto. Na 14. mjestu je jedna od plaća u poreznoj upravi - ona iznosi 46.242,40 kuna. Iza 30. mjesta su plaće u pravosuđu. Ona na Vrhovnom sudu iznosi 40.168,94 kuna bruto.

Najveća plaću među političarima isplaćuje se u Hrvatskom Saboru i ta je plaća s iznosom od 39.487,83 kuna na 45 mjestu. Zanimljivo, među prvih 50 najvećih plaća nije niti ona predsjednika države niti Vlade. Podaci su to Ministarstva uprave.

U današnjoj Vas temi dana pitamo - Mislite li da Vlada treba smanjivati dodatke na plaće?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene