Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nisam bio lutka na koncu'

Orešković otkrio što se događalo u Banskim dvorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislav Bago je s Tihomirom Oreškovićem pričao u Banskim dvorima. Tehnički premijer je reportera Nove TV proveo uredima i ispričao mu što se zapravo tamo događalo u posljednjih 9 mjeseci, koji mu je trenutak bio najteži, bi li se opet našao s Tomislavom Karamarkom i što je donio u Banske dvore, u Ured premijera.

Gospodine Orešković, s vašim prethodnicima sam isto vodio ovakve razgovore na odlasku, i uvijek sam imao osjećaj da oni jedva čekaju da 'pobjegnu' iz Banskih dvora. Imam nekakav dojam da se Vama ovo zapravo svidjelo, da bi Vi da to još potraje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tihomir Orešković "Osiguranja ću se odreći kad mi MUP potvrdi da moja obitelj i ja nismo ni u kakvoj opasnosti" Slika nije dostupna Jedna osoba poginula Prije 25 godina raketirani Banski dvori, Orešković: "Nikada nećemo zaboraviti"

'Situacija je nažalost, takva kakva je. Ja sam preuzeo tu časnu poziciju s najboljim namjerama da nešto pokrenemo, mislim da smo nešto i pokrenuli i da smo imali pravu šansu mislim da smo mogli puno postići'.

Niste nikada, i ovih dana kad čekate nasljednika, pitali se 'što mi je to sve trebalo'?

'To me često pitaju. Život je kratak. Ja sam ušao u taj izazov gdje sam mislio da imam dva partnera, da ćemo neke stvari moći zajedno pokrenuti. Ali nikad ne znaš u životu što te čeka. Mislim da to ne znači da čovjek ne treba probati i riskirati. Jer samo kad riskiraš i rasteš. Ja sam u ovih godinu dana puno naučio i odrastao na jedan način, ali isto se nadam i da se ova politička scena malo promijenila. Nešto se promijenilo i neke stvari se vide koje se prije nisu vidjele'.

Ne mislite da ste možda bili naivni, iskorišteni..? Da ste zapravo bili predodređeni da budete potrošna roba.

'To je pitanje. Uvijek možemo gledati unazad i stvari su puno jasnije nego kad gledaš u budućnost. Ja sam pokazao da nisam bio lutka na koncu. Imao sam svoje stavove, donosio sam nekakve odluke koje su bile u najboljem interesu Republike Hrvatske. Možda su neki mislili da ću ja drugačije reagirati i raditi, ali vrijeme je pokazalo svoje'.

Nadam se da ćete me razumjeti... Naš početak, medija i građana s Vama, je bio kompliciran. Mi smo učili Vaš hrvatski, a Vi ste učili naš hrvatski. Tu je bilo dosta nesporazuma, nismo znali nekad što Vi mislite nama poručiti i tu se nismo nalazili baš. Jeste li to primijetili?

'Tu se slažemo. Svi znaju da sam odrastao u Kanadi i bio po svijetu. Tu smo se malo i upoznali'.

Je li Vas smetalo da ne možete na najbolji način hrvatskim izričajem reći ono što mislite nego ste često koristili američke rečenice?

'Kako ne. Svi znaju, moj prvi jezik je engleski. Kad bi se mogao na hrvatskom izjasniti kao na engleskom to bi bio veliki plus'.

Vi ste došli iz biznisa, a politika je politika. Vi ste sve gledali preko biznisa, preko ekonomije. Politika su intrige, spletke, dodvoravanje, afere...

'Ja nisam političar..'

Ali to je bit politike. I onda još premijer...

'Ja sam se aktivirao jer sam mislio da ću imati političku podršku. Podršku od partnera. Imao sam na kraju podršku od samo jednog partnera. To je isto kao kad si u biznisu ili u svakoj firmi. Imaš oko sebe jedan tim. Ja političko iskustvo nisam imao i oslanjao sam se na one koji imaju to iskustvo i to znanje. I kao tim čemo biti jači. To sam ja očekivao'.

Kad ste bili u bizisu vrlo vjerojatno ste na drugi način gledali političare. Kakav su oni Vama dojam tada ostavljali?

'Da će puno obećati, a da se te promjene ne vide, ne provode dovoljno brzo'.

A kad ste ušli u politiku? Kakav je onda bio Vaš dojam o hrvatskim političarima?

'Ono što se meni možda nije sviđalo je i ono što mi se ni danas ne sviđa. To je to kadroviranje, klijentelizam... Meni nije logično da svaje četiri godine dođe nova Vlada i da ono što je bivša Vlada radila to ništa ne vrijedi i sada će nova krenuti sve ispočetka. Tu gubi država, to nema logike'.

Više pogledajte u video prilogu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene