Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Kakve će biti posljedice za Hrvatsku nakon odluke švicarskog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi problemi za Vladu Andreja Plenkovića i novi trošak za hrvatske građane. Sud u Švicarskoj odbio je hrvatsku žalbu na plaćanje troškova arbitraže Ina-Mol koju smo izgubili prije nekoliko mjeseci.

Požele li Mađari, Hrvatsku bez problema mogu i ovršiti za nekoliko desetaka milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

O ovoj temi u Dnevniku Nove TV govorio je Mislav Bago.

Kako tumačiš bježanje od izjava Plenkovićeve Vlade?

Pa zapravo je očekivano. Odluka koja je došla zapravo govori o činjenici da će Hrvatska morati platiti te sudske troškove prve arbitraže koju smo izgubili. No, naravno isto tako sud naglašava da to neće utjecati na hrvatsku žalbu, to su oni razvojili, bez obzira, to će se promatrati odvojeno od plaćanja troškova koje Hrvatska mora platiti. Ono što je svakako važno tu spomenuti, ovaj sud iznimno brzo radi, negdje u ljeto rano, jesen moguće je da se donesu već odluke i ono što je bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao, one zemlje koje tuže praktički nemaju šanse dobiti spor. Do sedam posto praktički se dobivaju sporovi, tako da ne iznenađuje zapravo muk iz Banskih dvora jer kad sve to zbrojite onda vidite kojim sve to pravcem ide i taj plinski biznis i kako i na koji način će se to reflektirati i na hrvatski proračun.

Dosad smo pravno izgubili na svim razinama - Ustavni sud je srušio presudu za Inu i Mol, Interpol je odbio raspisati tjeralicu za Hernadijem, pala je arbitraža koju je političkom odlukom pokrenula SDP-ova Vlada - sada moramo platiti silne troškove - čija je to odgovornost?

Loša procjena. Loša procjena politike. To je praktički od 2009. od tog čuvenog plinskog biznisa koji je Hrvatska tada preuzela sporazumom od MOL-a na sebe pa ga je suspedirala i praktički Hrvatska se u ovom trenutku tuži i u Washingtonu s Mađarima i tamo je pitanje kako će proći. Negdje krajem godine treba završiti taj proces. Neke procjene govore da je iznos od 5 milijardi kuna na stolu, znači onaj tko izgubi pet milijardi kuna će morati platiti u plinskom biznisu. Kažem, političari su  krivo procjenjivali. Čini mi se da je zapravo možda odluka Ustavnog suda bila ključna, a Ustavni sud kada je vratio na početak suđenja Ina-MOL, točnije slučaj Sanader... još je važno spomenuti, oni nisu govorili o koruptivnim aktivnostima, oni su govorili o činjenici da Ivo Sander nije imao ravnopravni položaj u sudskom procesu... U tom trenutku pratkički drugoj strani otvorila se mogućnost da krene s kontratužbama i praktički osporava upravo ono što Zagreb tvrdi da je bilo koruptivnih aktivnosti u kupovini Ine od strane Mađara.

Kakav nastavak sada možemo očekivati - od obećanja vraćanja Ine u hrvatske ruke i proglašavanja prioritetom - došli smo do novih troškova na teret građana...

Bojim se da ćemo čekat račune. Prvo ove manje, da ćemo čekat presude, a priča o hrvatskoj Ini u hrvatskim rukama prodajom dionica 25 posto HEP-a, čini mi se da  će u ovome trenutku stat sa strane. Kada još vidimo kako je stanje u Agrokoru mislim da Vlada Andreja Plenkovića ima pametnijeg posla, a Inu neka stavi sa strane jer to je vrlo, vrlo opasno. Tu su miljarde na stolu, na sudskim procesima, a Agrokor također ima milijarde na stolu isto mogućih sudskih procesa. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene