Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija na pomolu?

Zagreb: Svih 20 zaraženih mišjom groznicom bilo na Snježnoj kraljici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oboljeli od mišje groznice dolaze sa područja Sljemena.

Zanimljivo u ovom slučaju - svih 20 oboljlih imaju jednu zajedničku stvar, a to je da su bili na Snježnoj kraljici. Glavni simptomi su povišena temperatura i smanjenje mokrenja.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

Na zagrebačkom je području u posljednje vrijeme zabilježeno 20-ak slučajeva zaraze mišjom groznicom, a oboljeli dolaze sa područja Sljemena i njegovih rubnih dijelova, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Epidemiolog Borislav Aleraj kaže da zarazu prenose glodavci koji su se u ovim zimskim uvjetima, tražeći hranu, približili naseljima te boravili u objektima u blizini obiteljskih kuća, gdje su ljudi došli u dodir s njihovih izlučevinama.

Simptomi koji se javljaju kod mišje groznice su temperatura i otežano mokrenje zbog mogućeg oštećenja bubrega.

>> Mišja groznica: 'Nema razloga za paniku'

Aleraj ističe kako nema razloga za uzbunu, a svi zaraženi zdravstveno su zbrinuti. U Klinici za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ doznaje se kako se u bolnicu javilo desetak zaraženih od kojih su neki zadržani na liječenju, no kod svih oboljelih radilo se o blažoj kliničkoj slici bolesti te nitko nije životno ugrožen.

Savjeti liječnika se najviše odnose na ljude koji hodaju po šumi. Primjerice, da čuvaju svoju hranu i piće tijekom izleta od glodavaca, da je ne odtavljaju na tlu. Peru često ruke. Izbjegavaju piti sa šumskih izvora, izbjegavaju odmaranja na tlu. Iako, panike nema, epidemiolozi strahuju od povećanog broja oboljenja u proljeće. Stoga budite na oprezu i držite se ovih savjeta. (I.I./Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene