Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mišja groznica: 'Nema razloga za paniku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je trenutačno 14 osoba za koje se sumnja da su zaražene virusom mišje groznice, što je na razini prosječnih godina za tu bolest pa nema razloga za paniku.

Nema niti naznaka kako bi se mogla ponoviti epidemijska 2002., kad je bilo blizu 400 zaraženih, rekao je na konferenciji za novinare u Slavonskome Brodu epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Borislav Aleraj.

Pročitajte i ovo Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Podsjetio je kako je bolest češća u godinama kad je veći broj malih glodavaca koji prenose zarazu, ali se ne može prenijeti sa zaražene na zdravu osobu.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Anto Cvitković rekao je kako je do sada u toj županiji prijavljeno pet slučajeva sumnje na mišju groznicu, a za jednog od njih bolest je potvrđena. Prošle su godine četiri osobe bile zaražene mišjom groznicom, a 2002. mnogo više, 23, rekao je Cvitković.

Dodao je kako s obiteljima u kojima se pojavila bolest obavljen
razgovor, a na terenu se provode uobičajene mjere nadzora.

Voditelj Odjela zaraze brodske bolnice dr. Nenad Pandak rekao je kako je u zadnja dva mjeseca primljeno sedam pacijenata sa simptomima mišje groznice - pet iz Brodsko-posavske, a po jedan iz Požeške i Osječko-baranjske županije - a dvojica starijih muškaraca, s već znatno narušenim zdravstvenim stanjem, umrla su od posljedica zaraze.

Na bolničkom liječenju još su tri pacijenta čije je zdravstveno
stanje dobro i nisu u životnoj opasnosti. Dva pacijenta koji su se
prije liječili danas su otpušteni kući.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene