Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mirovni studiji predstavili alternativu ulasku u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Centra za mirovne studije (CMS) Vesna Teršelič i Gordan Bosanac su na konferenciji za novinare u Zagrebu predstavili prvu javnu alternativu priključenju Hrvatske NATO savezu pod imenom ALTER-NATO-R (Platforma za izgradnju mira).

Riječ je o, kako ističu, artikuliranoj sigurnosnoj javnoj politici koja se temelji na dokumentu Platforma za izgradnju mira hrvatskih mirovnih udruga koju su u Vukovaru (u prosincu 2005.) podržale lokalne vlasti iz različitih poslijeratnih regija i organizacija civilnog društva.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Drže kako ulazak Hrvatske u NATO savez nije kvalitetno rješenje te predlažu "sedam ključnih koraka za podizanje razine sigurnosti Hrvatske i kreiranje međunarodnog branda Hrvatske - zemlje izgradnje mira".

Prvi korak je odgoda odluke o što skorijem pristupanju Hrvatske NATO savezu, drugi je nastavak procesa priključenja Hrvatske Europskoj uniji, a treći korak je pojačati aktivnosti unutar Partnerstva za mir te tim mehanizmom održavati kvalitetne kontakte s NATO savezom i jačati suradnju članica Partnerstva iz regije kroz zajedničke programe demilitarizacije i djelovanja u slučaju ekoloških, humanitarnih i elementarnih nepogoda i katastrofa.

Također se predlaže usvajanje i aktivno provođenje Nacionalnog programa izgradnje mira, osnivanje Agencije za izgradnju mira, uključivanje Hrvatske u Međunarodnu mrežu ljudske sigurnosti te revidiranje mandata vojnog angažmana Hrvatske u Afganistanu, odnosno da se umjesto vojnih snaga oforme mirovni timovi koji će raditi na socio-ekonomskom razvoju Afganistana.

Predstavnici Centra za mirovne studije najavili su da će ALTER-NATO-R predstaviti svim parlamentarnim političkim strankama, kao i Vladinom tijelima nadležnim za priključenje Hrvatske NATO savezu.

Bosanac je rekao kako znaju da sada sve parlamentarne stranke u Hrvatskoj podržavaju ulazak Hrvatske u NATO, ali očekuju da će stranke pročitati ALTER-NATO-R i tako možda prvi put vidjeti da postoji alternativa ulasku Hrvatske u NATO savez.

Posebnom važnim smatraju da građani budu upoznati s postojanjem te alternative kako bi se dobio još jedan argument za nužnost raspisivanja referenduma oko priključenja Hrvatske NATO savezu.

Teršelič je rekla kako zasad žele neformalnu incijativu koja živo djeluje u javnom prostoru, a u tijeku ljeta i u rujnu pokazat će se koliko su različite udruge zainteresirane za podržavanje njihove inicijative. 

Rekla je da im je bilo važno izaći s projektom u javnost
kako bi se stvorila prilika da se o njemu javno raspravlja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene