Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miroslav Šeparović

Predsjednik Ustavnog suda: Ovaj saziv neće biti na daljinski upravljač nikome

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miroslav Šeparović odgovorio je za Novu TV na kritike javnosti upućene Ustavnom sudu da djeluje pod utjecajem politike.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, u razgovoru s našom reporterkom Tatjanom Krajač, osvrnuo se na aktualna politička zbivanja. Ustavni sud, rekao je, promatra trenutačnu političku situaciju, kao i svi građani - te nema mjesta za njihovo djelovanje jer se sve događa u sklopu legitimne političke borbe. Odgovorio je i na kritike javnosti upućene Ustavnom sudu da djeluje pod utjecajem politike.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović intervju predsjednika RH Milanović: "Oslobodit ćemo institucije tako da sve HDZ-ovce otpustimo", o Mostu: "Kad sjednete s njima..." Krunoslav Olujić Novi pogled Krunoslav Olujić o Milanovićevoj kandidaturi: Ustavni sud je pogriješio u jednoj stvari

'Ustavni sud svugdje u svijetu bira politika, dočim Sabor bira suce ne možemo prilikom izbora lišiti utjecaj politike, međutim, ključno je jesu li ti ustavni suci imenovani uz suglasnost politike ili nastavljaju raditi samostalno i neovisno kao ustavni suci. Ja sam uvjeren da ovaj saziv kao i onaj prije, koji je dobio mandat i ima svoju neovisnost zadržati svoj svjetonazor, što je dobro, ali da će postupati u skladu s ustavom i da neće bit na daljinski upravljač nikome, a to nije bilo ni do sada', rekao je Šeparović.

Gospodine Šeparović, pred Vama je kratak mandat od godinu dana. Što možete u to vrijeme napraviti?

Sigurno ne mogu napraviti neike revolucionarne promjene, ali to nije niti cilj. Cilj je da Ustavni sud bude jamac stabilnosti ustavnog poretka.

Mnogi spočitavaju Ustavnom sudu koketiranje s politikom. Hoće li toga biti i dalje?

Ključno je da li ustavni suci koji su imenovani, uz suglasnost politike, nastavljaju raditi dalje kao pripadnici tih političkih stranaka, ili nastavljaju li raditi samostalno, kao neovisni ustavni suci. Uvjeren sam da je ovaj saziv Ustavnog suda, kao i onaj prije, koji je dobio mandat, koji ima samostalnost i neovisnost, da će zadržati svoje svjetonazore, što je dobro i da će postupati u skaldu s ustavnim zakonom, da neće biti na daljinski upravljač nikome. Vjerujte, to nije bilo niti dosad, ali svjestan sam percepcije.

Može li se nastaviti raditi tako kako Vi kažete, ako postoje suci s mrljom u karijeri?

Javnost treba svima dati priliku da ocjenjuje ustavne suce na temelju njihovih odluka, a ne na temelju njihovih stvari koje nisu dovoljno rajašnjene u javnosti i nisu do kraja jasne i da se stavi u omjer sve ono dobro što su ti kandidati učinili u dosadašnjim karijerama. Te mrlje, mislim da je to raspravljeno i da je Hrvatski sabor donio odluku koju ja apsolutno poštujem i apsolutno stojim iza tih kolega pa i tih na koje Vi mislite.

Što Ustavni sud radi i na koji način Vi promatrate političku scenu u Hrvatskoj?

Mi to promatramo kao i svi drugi građani. nema mjesta nikakvog djelovanja za nas. Sve se odvija u okvirima legitimne političke borbe u kojoj Ustavni sud niti sudjeluje niti smije sudjelovati. Ukoliko bi došla u pitanje stabilnost države ili ustavnog poretka, sigurno bi Ustavni sud našao načina kako bi intervenirao. Međutim, to zasad nije ni blizu i nema potrebe da se Ustavni sud na bilo koji način miješa, niti će se miješati.

Znači to što Vlada ne funkcionira, to još uvijek nije dovoljno?

Vlada funkcionira na određeni način, to će građani ocijeniti. nije na Ustavnom sudu da to ocjenjuje.

Posljednje vrijeme spominje se da službe utječu na politiku i državu. Mislite li da je to dobro?

Ja sam bio vrlo kratko vrijeme u službama. Kao što znate, ta epizoda nije baš slavno završila. Ono što mogu kao predsjednik Ustavnog suda apelirati jest samo da se službe drže zakona i da ne slušaju političke naloge, a niti da političari izdaju takve naloge službama. To je jedini uvjet da rade profesionalno i po slovu zakona.

Podsjetimo, priča oko izbora ustavnih sudaca prije nekoliko tjedana bila isprepletena optužbama za političku trgovinu nakon što je HDZ je po sistemu uzmi ili ostavi uvjetovao odlazak liste Ingrid Antičević Marinović i Josipa Leke jer je SDP od njih tražio da povuče iz kandidature Snježanu Bagić i Davorina Mlakara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene