447185
447185
447185
447185
447185

'Naša su očekivanja ista onakva kakva je imala Sara Kolak kada je odlazila na OI'

  • , 19.08.2016., 19:40
  • Autor:
  • komentara

Gost Mislava Bage u Izbornim razgovorima bio je Miroslav Rožić, glasnogovornik Domovinske koalicije.

 
 
 
 
Miroslav Rožić predstavio program Domovinske koalicije (Video: Dnevnik Nove TV)
Miroslav Rožić predstavio program Domovinske koalicije (Video: Dnevnik Nove TV)

Gospodine Rožić, dobra vam večer!

Dobra večer i vama!

Gdje bi se Domovinska koalicija na ovom političkom spektru sad mogla smjestiti? Novi ste pa birači vjerojatno se traže i traže vas.

Pa ja sam siguran da nas zapravo traže jer mi pokušavamo zauzeti prostor onaj koji iza sebe ostavlja HDZ povlačeći se na liberalniju, centrističku stranu napuštajući određene odrednice svog svjetonazora ili svog političkog programa i mi eto pokušavamo zauzeti to s mjesto s obzirom da se zapravo…

Vi ste desno od HDZ-a?

Pa recimo, ovisi kako definirate desno. Ali ako to definiramo u onom smislu u kojem mi nastupamo, mi smo jedna koalicija nekoliko pravaških stranaka, HSP AS, stranke Desno bivšeg predsjednika HSP-a gospodina Ante Đapića, Ujedinjena stranka prava, dakle pravaške stranke i HKDU dr. Marko Veselica, dakle demokršćanske stranke koje nas smještaju na tu konzervativniju, nacionalniju političku stranu.

Ali ti birači od centra pa prema desnici imaju uglavnom jasan izbor ili stav, HDZ pa onda ove ostale stranke. Zašto bi netko glasao za vas kada ima HDZ koji je nekoliko puta jači jer HDZ-ov glas je sigurniji nego vaš glas?

Apsolutno, pa već sam u odgovoru na prvo pitanje to rekao zašto bi netko glasao. Zato što HDZ naprosto napušta poziciju koju je do sada držao, on je sada najeklatantnije napustio poziciju desnice i premješta se na ovu liberalnu, centrističku stranu. Konačno, sam gospodin Zoran Milanović na pitanje kako komentira izbor gospodina Plenkovića za predsjednika HDZ-a je odgovorio da bi on više odgovarao liberalnom krilu SDP-a nego HDZ-u. Prema tome, potpuno je jasno zašto bi netko glasao za nas. Svi oni koji žele sačuvati demokršćanski svjetonazor, koji žele sačuvati nacionalne interese i politiku koja prije svega brani nacionalne interese nemaju zapravo mogućnosti glasati za HDZ.

A vi mislite da ste vi jedina politička opcija u Hrvatskoj koja zna štititi nacionalne interese, strateške, tvrtke, na svakom spektru?

Na ovaj način, da. Naime, što znači štititi nacionalne interese…

Zašto jedino vi?

Prije svega, nikad nismo definirali što je nacionalni interes. Prema tome, da, mi smo ti, mi želimo zabraniti privatizaciju tvrtki i javnih ustanova kao što su HEP, Janaf, Plinacro, da ne nabrajam, i to je dio našeg političkog programa. Mi želimo zadržati kršćanski svjetonazor zapravo, u obrazovanju, u kulturi, u svemu onom na čemu se bazira tradicionalno hrvatsko društvo. Ovi svi drugi odlaze u neke liberalne vode, koje naprosto, mogu oni govoriti da brane nacionalne interese, ali braniti nacionalne interese kao što smo ih branili u proteklih 7 mjeseci zbog kojih imamo ove izvanredne izbore, to nije branjenje nacionalnih interesa.

Dobro. Ono što me svakako zanima, doći će dan kada završe izbori, kada se prebroje listići i možda će vaši glasovi odlučivati. U kom smjeru ćete vi krenuti?

Mi ćemo ostati tu gdje jesmo, pitanje je kakve ćemo mogućnosti imati da sastavimo nekakav zajednički program, neki program koji će morati akceptirati i izražavati ove vrijednosti o kojima sam govorio.

U toj situaciji prirodnije je da idete u neki oblik koalicije s HDZ-om.

Pa u svakom slučaju, ako sve bazirate na SDP-u i HDZ-u, na toj nekoj orvelovskoj demokraciji koja nam se nameće, dogovornoj demokraciji, da tako kažem, pa je sad samo pitanje kome ćemo se prikloniti onda je to po meni deplasirano pitanje. Zašto mi ne bismo sastavili vladu zajedno sa MOST-om, bez HDZ-a, bez SDP-a?

U ovom trenutku to izgleda kao nemoguća misija, budimo realni.

U ovom trenutku to izgleda kao nemoguća misija, ali ja ću vam reći ovako…

Ali ajmo realni biti, ako će biti situacija…

Ajmo biti realni, dopustite mi. Kakva su očekivanja hrvatske javnosti bila od Sare Kolak na Olimpijadi u Rio de Janeiru u Brazilu?

Gledajte, nemojmo miješati Olimpijske igre i parlamentarne izbore.

To je apsolutno potpuno ista stvar.

Mi razgovaramo o parlamentarnim izborima 11. rujna.

Apsolutno, parlamentarna stvar. Zašto vi mislite da je to nemoguće?

Vi ste nakon 11. rujna u situaciji da vaši glasovi presuđuju tko će formirati vladu.

Točno. To je prepostavka i hipoteza na koju ja ne mogu odgovoriti, to ne može nitko odgovoriti, što bi bilo ako će biti i što će biti ako će biti. Prema tome, ja ne vidim razloga da mi ne sastavljamo vladu sa nekom drugom opcijom, a ne sa HDZ-om ili SDP-om.

Znači MOST-om recimo?

Pa MOST-om, Živim zidom ili ne znam kime već.

Manjinama?

Pa dakako, svima koji su sudionici ovih izbora.

Ono što me svakako zanima, kada završe izbori, koja su vaša očekivanja, koji broj zastupnika će biti ako dobijete tu potporu u sljedećem sazivu Hrvatskog sabora?

O broju zastupnika sigurno neću govoriti, a opet ću vam odgovoriti sportski, ono naša su očekivanja ista onakva očekivanja kakva je imala Sara Kolak kada je odlazila na Olimpijske igre. A hrvatska javnost izgleda od nas očekuje isto ono što je očekivala i od nje. Pa vidjet ćemo kakav će biti rezultat.

Hoćete li imati klub zastupnika, 3 zastupnika?

To doista ne mogu odgovoriti, ovisi o hrvatskim građanima, o biračima, glasačima, o svima onima koji se moraju odlučiti za neku politiku. Dakle ako ćemo imati glasove ljudi koji zapravo žive život na tradicionalnim, demokršćanskim načelima i svjetonazorima, ako će prepoznati ovu konglomeraciju pravaških i demokršćanskih stranaka, onda ćemo imati puno toga, zlatnu medalju. Ako ne, možda se nećemo plasirati u finale.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se