Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poglavlje 23.

Kovač o blokadi pregovora: 'Radi se samo o tome da mi želimo pomoći Srbiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Miro Kovač osvrnuo se danas na brojne aktualnosti.

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač odgovorio je danas na pitanje o zgradi u Bruxsellesu koju je bivša vlada kupila prije tri godine, a u koju se hrvatski diplomati još nisu uselili. Novinare je zanimalo zbog čega to sve tako dugo traje i kad bi se trebali useliti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar Kovač poručuje Granični spor sa Slovenijom: Hrvatska nudi mogućnost rješenja bilateralnim pregovorima Slika nije dostupna Samo pregovori Miro Kovač: Hrvatska ne ide na arbitražno ročište

'Mene su stručne službe ministarstva vanjskih poslova upoznale s problemom zgrada u Bruxellesu i u Kotoru. Osobno sam bio na licu mjesta i vidio zgradu u Bruxellesu i Kotoru. Ja sam naložio tim istim službama da se stvore uvjeti kako bi te zgrade bile što prije stavljene u fuknciju i kako bi se naši diplomati mogli preseliti u te dvije zgrade', rekao je Kovač.

Bio je, kaže, jako ljut kad su ga stručne službe upoznale sa stanjem zgrada i naložio je da se što prije stave u funkciju kako bismo imali zgrade koje su, kaže, reprezentativne i kako bismo smanjili troškove.

O Srbiji i Šešelju

Iduće pitanje ticalo se blokade pregovora u poglavlju 23. sa Srbijom.

'Hrvatska podupire europsku perspektivu svojih jugoistočnih susjeda, pa tako i Srbije. Na tom putu prema članstvu u EU treba ispuniti sve kriterije koje postavi EU. Konkretno što se tiče tog famoznog poglavlja 23, to znači poštivanje ljudskih prava, manjinskih prava, poštivanje i implementaciju međunarodnih ugovora koji se tiču manjinskih prava, a isto tako punu suradnju sa sudom u Hagu, a isto tako jasno je da ne može biti Srbija nadležna za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije', rekao je.

A je li točno da smo Srbiji blokirali otvaranje poglavlja 23?

'Pa Srbija još nije otvorila to poglavlje, prema tome radi se samo o tome da mi želimo pomoći Srbiji, ja sam to rekao i kolegama u EU, mi želimo zajedno pomoći Srbiji da promijeni te stvari, da na taj način bude spremna za članstvo u EU', odgovorio je, a novinare je zanimalo kada spominje suradnju s Hagom misli li se tu na slučaj Šešelj.

'To se podrazumijeva. Vi znate da postoje isto tako i tri osobe koje su optužene za ometanje procesa Vojislava Šešelja, one još nisu izručene. Znači treba surađivati s Hagom, to je dobro i za samu Srbiju i mi želimo da Srbija bude spremna za članstvo i na tom putu prema članstvu treba reformirati zemlju. To smo učinili mi u Hrvatskoj i mislim da će kolege u Srbiji isto tako to učiniti', kaže ministar.

O arbitraži

Osvnuo se i na odluku arbitražnog suda da suspendira odlučivanje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu dok ne prouči odluku Hrvatske koja je izašla iz arbitražnog postupka.

'Vi znate da je Slovenija svojim postupanjem, to je sad i poznato, otkriveno, mi smo te dokumente predali samom arbitražnom sudu, nanijela štetu koja je nepopravljiva samom sudskom postupku, dovedena je u pitanje neovisnost arbitražnog suda stoga je za nas jasno da smo iz toga morali izaći. Mi smo napustili taj sporazum i očekujemo da će se sud vrlo skoro i sam ugasiti. Što se tiče RH, za nas je Slovenija susjedna, prijateljska zemlja. Mi smo dvije suverene države, članice EU i NATO saveza, želimo surađivati, imamo jako razvijenu gospodarsku suradnju, imamo jako puno turista iz Slovenije u Hrvatsku i iz Hrvatske u Sloveniji. Nudimo mogućnost pronalaska rješenja na temelju bilateralnih pregovora, u skladu s međunarodnim pravom i jasno u duhu susjedskih, prijateljskih odnosa', poručio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene