446315
446315
446315
446315
446315

Kovač: 'Kupnja zgrade u Bruxellesu bila šlamperaj'

  • , 11.08.2016., 18:43
  • Autor:
  • komentara

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač "šlamperjem" je u četvrtak ocijenio kupovinu zgrade u Bruxellesu 2013. u koju je trebalo biti smješteno stalno hrvatsko predstavništvo pri EU, a još zjapi prazna.

 
 
 
 
Miro Kovač (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Miro Kovač (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Hrvatska je u mandatu prethodne vlade za 11,5 milijuna eura kupila zgradu u Bruxellesu površine oko 4000 četvornih metara, u koju je trebalo biti smješteno cjelokupno Stalno predstavništvo RH pri EU, odnosno devedesetak zaposlenika.

Zgradu je, međutim, prije useljenja trebalo adaptirati što do danas nije učinjeno, pa se hrvatsko predstavništvo i dalje nalazi u iznajmljenom prostoru koji se plaća 16 tisuća eura mjesečno.

"Kupljena je zgrada u Bruxellesu, međutim nije prethodno izrađena studija o isplativosti", rekao je Kovač novinarima.

"Nisu niti pribavljene sve potrebne dozvole, npr. urbanistička dozvola kako bi mogao biti raspisan natječaj za prikupljanje ponuda i izvođenje radova" i adaptaciju, rekao je Kovač.

Po posljednjem projektnom troškoviku, adaptacija zgrade koštala bi dodatnih 5,3 milijuna eura.

"Tu se na neki način radi o šlamperaju i postoji opasnost da se to ne pretvori u rupu bez dna. Ali to ćemo morati spriječiti", rekao je Kovač.

Pri kupnji zgrade 2013. jedan od glavnih argumenata bio je taj da 90 posto zemalja EU-a ima u Bruxellesu zgrade u svom vlasništvu i da je to dugoročno isplativije nego plaćanje viskog mjesečnog najma.

Na problem zgrade u Bruxellesu ovih je dana ponovo ukazao nalaz državne revizije. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se