Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O pregovorima

MIRO KOVAČ GOST DNEVNIKA NOVE TV 'Jeste li vi novi ministar vanjskih poslova?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

Gospodine Kovač, zašto nema mandatara u pregovorima?

Pročitajte i ovo Ivan Penava Postigli dogovor Poznato kako će izgledati nova Vlada: Tri imena iz redova Domovinskog pokreta zasjest će u ministarske fotelje Andrej Plenković skupio 76 potpisa Anketa Dnevnika Nove TV Hrvati otkrili smatraju li da je Domovinski pokret od HDZ-a dobio previše, premalo ili dovoljno: Pogledajte rezultate glasanja

Gospodin Orešković je svaki dan u kontaktu s gospodinom Karamarkom, predsjednikom HDZ-a i s gospodinom Petrovom, predsjednikom Mosta. Sastaju se svaki dan, a ako se ne vide dva puta dnevno onda barem razgovaraju dva, tri puta dnevno telefonom. Prema tome, sve je u redu, gospodin Orešković je integriran u taj proces sastavljanja Hrvatske vlade.

Tvrdite da su razgovori telefonom dovoljni?

Ja to znam. Situacija je pod kontrolom. Gospodin Orešković je vrlo zaokupljen dvjema stvarima, on mora predstaviti program Hrvatske vlade u Hrvatskom saboru i mora isto tako imati svoj tim u Saboru kada bude Hrvatska vlada i njezino predstavljanje.

Može li mandatar odbiti kandidate i predložiti svoje?

Gospodin Orešković će dobiti po dva kandidata za svaki resor i moći će reći što misli o kandidatu ili kandidatkinji i njegova će biti zadnja jer se radi o njegovom timu.

Ako mu se ne sviđaju jedan ni drugi?

Dobit će trećeg kandidata.

Ima li mandatar potpunu autonomiju u odabiru kadrova?

Gospodin Orešković će kao mandatar biti šef tog tima Hrvatske vlade, a jasno da će stranke koje su pobijedile na izborima, mislim na HDZ, našu koaliciju i Most, predložiti gospodinu Oreškoviću kandidate za sastav Hrvatske vlade. Ima puno stručnjaka u HDZ-u, u našoj koaliciji i u Mostu. Gospodin Orešković to zna, ali ponavljam - njegova će biti zadnja jer tu se radi o njegovom timu.

Jeste li vi novi ministar vanjskih poslova?

Bilo bi neozbiljno s moje strane da ja o tome sad govorim. Ja to ne mogu, ja to ne želim. Ne želim o tome trenutno razgovarati. Prepustimo gospodinu Oreškoviću, gospodinu Karamarku i gospodinu Petrovu da lijepo tim sastave, da on bude blagoslovljen i u Hrvatskom saboru predstavljen.

Ima li i nestranačkih ljudi ili su sve stranački kandidati?

Mi ćemo težiti tome da, što se tiče HDZ-a i naše Domoljubne koalicije, imamo ljude iz svoje stranke, iz svojih stranaka. Ako ih ne bude za odgovarajući resor uezt ćemo i nestranačke, ali prioritet je predstaviti ljude koji su iz naših stranaka koji znaju taj posao.

Samo HDZ ili i ostale stranke članice Domoljubne koalicije?

Ja sad govorim o HDZ-u, ali jasno je i da će naše stranke u našoj  koaliciji imati mogućnost predlagati imena.

Kad se razgovori nastavljaju?

Sutra.

Što će biti s kandidaturom Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a? Hoće li nova vlada možda to povući?

Ono što mogu sada reći je da je gospodini Milanović postupio zaista suprotno uzusima demokracije i suprotno normalnoj praksi. Trebalo je sačekati novu vladu ili već ako su toliko navalili trebalo se o tome savjetovati s predsjednicom republike, radi se ipak o eminentnom vanjskopolitičkom pitanju. Trebalo je razgovarati s mandatarom i saborskom većinom. To se nije dogodilo nažalost, ovo sve skupa je jako smiješno. Vjerodostojnost Hrvatske ja narušena, narušena je time i kandidatura gospođe Pusić za glavnog tajnika UN-a. Bit će sigurno ta kandidatura koja nažalost na ovaj način kompromitirana, ona će biti predmet razgovora nove vlade.

Ako biste je povukli bili to imalo neke posljedice za zemlju?

Pa ono što je najvažnije je da će nova Hrvatska vlada izbjegavati narušavati ugled Hrvatske u svijetu. Ugled nažalost je narušen ne samo ovom kandidaturom nego uopće i dosadašnjim radom gospodina Milanovića, on se posvađao sa svim hrvatskim susjedima, sjećamo se Lex Perkovića. Nova hrvatska vlada radit će na vanjskopolitičkom planu ozbiljno, jačat će ugled Hrvatske u svijetu, a ne na ovaj način Hrvatsku učiniti lošim partnerom u Europskoj uniji i u NATO savezu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene