Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju dogovor

Kada će se slovenska vojska povući sa Svete Gere? Cerar: To se za sada neće dogoditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se vojni objekt na Svetoj Geri s postrojbom slovenske vojske prema arbitražnoj presudi nalazi na hrvatskom teritoriju, Slovenija se s tog položaja još neće početi povlačiti jer je implementaciju presude na terenu potrebno dogovoriti s hrvatskom stranom, izjavio je u subotu u razgovoru za Slovenski radio slovenski premijer Miro Cerar.

Na sjednici vlade u petak na kojoj je Slovenija potvrdila da će poštovati presudu Arbitražnog suda donesenu dan ranije, te istaknula da to očekuje i od Hrvatske, bilo je riječi o konkretnim pitanjima, primjerice kada će se slovenska vojska početi povlačiti sa Svete Gere.

Pročitajte i ovo Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad" Slika nije dostupna Opet zaoštrilo Cerar poručio Plenkoviću što će Slovenija učiniti ako Hrvatska nastavi ignorirati arbitražnu presudu

To se za sada neće dogoditi, kazao je Cerar u razgovoru. Takvi potezi, po njegovim riječima, moraju biti "dobro promišljeni i organizirani" jer arbitražnu presudu prije toga treba priznati Hrvatska, kako bi se implementacija provodila koordinirano i na području svih dosad prijepornih točaka.

"S Hrvatskom je potrebno postići sporazum o tome kako će se i kada svatko povući na svoj teritorij, a smatram da se u tom pogledu granična crta mora tretirati kao jedna cjelina", naglasio je slovenski premijer.

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je u četvrtak nakon presude da Hrvatska ostaje na poznatoj poziciji kako je rad arbitraže kompromitiran postupcima slovenske strane, te pri odluci da je arbitražna odluka ni na koji način ne obvezuje i da je zato ni neće primjenjivati.

Slovenija s druge strane inzistira da je odluka koju je pročitao predsjedavajući sudac Gilbert Guillame obvezujuća i za slovensku i za hrvatsku stranu, da ju treba primijeniti, te da prve korake u njenoj implementaciji treba učiniti najkasnije do kraja ove godine.

U telefonskom razgovoru nakon objave arbitražne odluke i hrvatski i slovenski premijer izrazili su očekivanje da neće doći do napetosti i incidenata na granici, te se složili da takve situacije treba izbjegavati.

Premijer Plenković odazvao se na poziv slovenskog kolege da 12. srpnja posjeti Sloveniju.

Slovenski je šef vlade u vezi s razgovorima koje će imati s hrvatskim premijerom u više izjava za slovenske medije zadnja dva dana istaknuo kako s Plenkovićem neće razgovarati o pokušaju bilateralnog rješavanja problema granice u novom okviru - što bi želio hrvatski premijer - već samo o tome kako implementirati arbitražnu presudu za koju smatra da nema alternative.

Cerar je izjavio da je u međuvremenu potrebno izbjegavati moguće konflikte hrvatskih i slovenskih ribara u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu kako ga zovu Slovenci.

Pozvao je slovenske ribare da ostanu u kontaktu s vlastima kako bi dobili informaciju kada će Ljubljana početi koristiti suverena prava na području koje joj odsad pripada.

"Za sada ni slovenski ribari nemaju pravno utemeljenje loviti na području zaljeva koji prema presudi pripada Sloveniji", rekao je.

Prema odluci suda, koju Slovenija prihvaća, tri četvrtine zaljeva pripalo bi Sloveniji, dok Hrvatska smatra da do konačnog rješenja spora na moru treba uvažavati crtu sredine kao razgraničenje dviju država na tom potezu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene