Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLOŽIO SE S ERJAVCEM

Cerar komentirao Plenkovićeve izjave: Proučit ćemo sve nove prijedloge, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar pozdravio je u četvrtak u Kopru, na margini sastanka s gospodarstvenicima tog dijela zemlje, najnovije "pomirljivije tonove" hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o arbitraži, ali i naglasio da stajalište njegove vlade ostaje jednako a to je da je potreban dijalog o implementaciji arbitražne presude.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što nakon 29. prosinca? Slovenski premijer Miro Cerar najavio: "Slovenija neće poticati incidente na moru, ali..." Slika nije dostupna Zbog Hrvatske Zaiskrilo u slovenskom državnom vrhu: Cerar kritizirao Erjavca, ovaj mu brzo odgovorio

"To da je premijer Plenković izrazio potrebu za dijalogom shvaćam kao pomirljiviji stav hrvatske strane i smirivanje nakon ranijih vrlo radikalnih izjava. To me veseli. Mi jesmo za dijalog, ali takav koji će dovesti do implementacije presude", kazao je premijer Miro Cerar novinarima, reagirajući na današnji sastanak Plenkovića s političkim strankama i njegove izjave.

Prema Cerarovim riječima, sve o čemu bude riječi tijekom dijaloga njega i premijera Plenkovića mora biti usmjereno na to "kako zajednički provesti odluku arbitražnog suda", i to bez obzira bude li se govorilo o pitanju ribara, granici na kopnu ili čemu drugom.

"Za nas je ključan i jedini moguć samo dijalog o tome kako provesti arbitražnu presudu", ponovio je Cerar, dodajući da je to više puta naglašavao od samog proglašenja arbitražne odluke.

Govoreći o nagađanjima da bi Hrvatska za Savudrijsku valu, odnosno Piranski zaljev mogla predložiti kondominij, zajedničko upravljanje i mogućnost da u njemu love i slovenski i hrvatski ribari, Cerar je kazao: "Proučit ćemo sve nove prijedloge, ali je slovensko stajalište i dalje da arbitražnu presudu treba implementirati".

"Na moru su granice već sasvim jasne, tamo ni ne treba nešto više učiniti osim to da ih jednostavno počnemo poštovati i provoditi odgovarajuće postupke u cijelosti. S druge strane, na kopnu će biti potrebno, vjerojatno i preko nekog mješovitog povjerenstva, sasvim precizno na terenu postaviti one granične oznake koje su odlukom arbitara u osnovi ionako već određene", kazao je Cerar.

Slovenski je premijer dodao da se slaže s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem da je poseban bilateralni sporazum s Hrvatskom o granici nepotreban, odnosno neprihvatljiv.

"O tome smo u vladi cijelo vrijeme na jasnom stajalištu. Od toga ne odstupa ni vlada ni ja osobno", kazao je Cerar u Kopru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene