Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nismo glasali za TERMOELEKTRANU"

Bulj je bio spreman "primiti metak", a onda je ipak glasao za potencijalnu lokaciju TE Peruća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta, glasao je za Strategiju prostornog razvoja Republike Hrvatske iako se u njoj nalazi i potencijalna lokacija plinske elektrane Peruća protiv koje se grčevito bori i zbog koje je, kako je rekao, "spreman primiti metak".

Strategija prostornog razvoja Republike Hrvatske, temeljni državni dokument za usmjeravanje razvoja u prostoru, usvojena je u Saboru sa 116 glasova zastupnika. Zanimljivo je da je među njima i mostovac Miro Bulj. 

Pročitajte i ovo Provala migranata u dom Najnoviji slučaj Migranti provalili u planinarski dom blizu Sinja: "Zatekao sam ih gore 15-ak, uglavnom mlađe dobi" Ilustracija Aktualna tema Što mislite o građanskim stražama na granici? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Naime, u Strategiju je uvrštena i potencijalna lokacija kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruća, projekta zbog kojega je u cetinskom kraju podignuta prava ekološka revolucija.

Zastupnik Mosta Miro Bulj, koji je zbog Peruće u sabornici "zaratio"s  potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić i javno izjavljivao "spreman sam primiti i metak za zaštitu ovog kraja", bio je među onima koji su glasali za Strategiju.

Bulj je u petak rekao da ništa sporno nije nije napravio.

"Znači ja sam pročitao tekstualni dio cijeli, to sam i objavio jutros opet na Facebooku, cijeli dio sam analizirao, ona se ne spominje, niti je strateški projekt niti će biti strateški projekt. A ako donese vlada da bude strateški projekt povjerenstvo, narod Cetinske krajine će se protiviti protiv toga kao i dosada", rekao je Miro Bulj u Saboru. 

Spornu termoelektranu Peruća neki nazivaju tvornicom smrti, a načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, čiji su se stanovnici pobunili protiv izgradnje elektrane, kazao je za Slobodnu Dalmaciju da ne zna kako je projekt dospio u Strategiju. 

Iza projekta elektrane Peruća stoji tvrtka "Vis Viva", čiji je vlasnik Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić. Termoelektrana bi trebala proraditi 2022., a reverzibilna elektrana, koja uživa punu podršku, 2023. godine.

Grmoja: Nismo glasali za TE Peruća u Strategiji

Mostovac Nikola Grmoja zato je danas branio Bulja u Sabora.

"Sinoć nisam zaspao do 2 sata, pregledavao sam tu Strategiju razvoja s kolegom Buljem je li možda nešto podmetnuto jer smo svi glasali za tu Strategiju u Saboru. TE Peruća nije strateški projekt, u tekstualnom dijelu Strategije se ne spominje, nego samo u primjedbama zavoda za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije koje nisu prihvaćene. Spominje se u primjedbi investitora, MCC Ekskluzivne nekretnine d.o.o. koji daje primjedbu da se projekt uvrsti. Ta primjedba stigla je nakon roka i na nju je samo predlagatelj dao objašnjenje. Jedino mjesto gdje se nalazi TE Peruća jest u kartografskom prikazu kao potencijalna lokacija ako projekt postane strateški", ustvrdio je Grmoja.

Branko Bačić iz HDZ-a rekao je da je u Strategiji prostornog razvoja RH koja je usvojena na strani 188. na kartografskom prikazu predviđena potencijalna lokacija TE Peruća.

"Svatko od nas koji je glasao glasao je i za odredbe strategije, je li to bilo jasno vidljivo ili ne. Istine radi, mi koji smo glasali, glasali smo i za potencijalnu lokaciju koju predviđa strategija. Strategija nije provedbeni dokument ipak. Provedbeni dokument koji se odnosi na objekte od strateške važnosti definirat će se prostornim planom razvoja RH koji je potrebno donijeti do 2019. godine. Strategija je podloga za izradu prostornog plana, još je puno dok se ne realizira ili realizira izgradnja. Činjenica je da je projekt definiran prostornim planom općine Hrvace", pojasnio je Bačić.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene