Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadnji dan u godini

MVEP: Slovenija nema pravo primjenjivati svoje propise na području RH

Mirno u Savudrijskoj vali (Foto: Dnevnik.hr)
Mirno u Savudrijskoj vali (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mirno u Savudrijskoj vali (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Na staru godinu u Savudriji je mirno. Ribarilo se uglavnom južnije, izvan spornog područja.

Jedini ribar u Savudriji koji je otišao tik uz granicu dobio je upozorenje u obliku plave rotacije. Slovenska policija, ovoga puta bez pratnje inspektora, držala se na udaljenosti, nije prilazila brodovima. Ni ribarskom ni policijskom. Udaljila se po završetku rada ribara.

Pročitajte i ovo Milan Brglez o situaciju u Savudriji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Napetosti ne nedostaje Piranski zaljev ili Savudrijska vala: Mišići se pokazuju na sve strane, a ribari strahuju Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) Palili rotirke Slovenska policija u pratnji ribarskih inspektora upozorava hrvatske ribare

Diego i njegova supruga otišli su dignuti mreže. Hrvatska ih je policija pratila u stopu. Nije jedina. Slovenska policija stigla je pod rotacijom. Brodu se nije približavala. Ni ribarskom ni policijskom.

''Nije ni upozorila. Vidjeli smo da je upalila plavo rotacijsko svjetlo. Po našim saznanjima od onog što imamo koordinate, ona je stala na tu crtu razgraničenja'', rekao je ribar Diego Makovac.

Diego je izvadio mreže, no nisu bile pune. ''Evo ulov je bio je što je, ali hajde pošto smo ja i žena sami na brodu, nemamo radnika, malo mreža kao zadnji dan godine, dat ćemo to zadruzi, nešto ćemo pojesti'', ispričao je Diego.

Svi ribari koji su izišli na more učinili su to prema jugu dakle prema Umagu.

''Ja sam bio tamo prema Umagu, nema nikoga, ni susreta, samo smo mi bili danas tamo'', rekao je ribar Marko Fusić.

Napetih šest mjeseci ostavljaju za sobom. Žele kraj političkih prepucavanja, more za mirni ribolov i naravno pune mreže riba.

Iz Hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova poručuju da Slovenija nema pravo primjenjivati svoje propise na području Hrvatske, provoditi bilo kakve postupke protiv hrvatskih ribara niti naplaćivati novčane kazne.

"Republika Slovenija nema pravo primjenjivati svoje propise na području Republike Hrvatske, provoditi bilo kakve postupke protiv hrvatskih ribara niti naplaćivati novčane kazne. Slovenski propisi se mogu odnositi samo na stvarno područje Republike Slovenije, a ne na ono koje je zapisano u arbitražnoj odluci", navodi se u priopćenju MVEP-a.

Također se ističe da "arbitražna odluka nije niti samoprovediva niti jednostrano provediva i ne može sama po sebi utjecati na promjenu granice na terenu".

Kako se dalje navodi, hrvatski ribari love ribu u područjima u kojima tradicionalno ribare - prije i nakon osamostaljenja dviju država 1991. godine, a nadležna tijela RH u tom području obavljaju svoje redovite poslove.​

"MVEP opetovano poziva slovensku stranu na suzdržanost, nepoduzimanje jednostranih mjera te izražava očekivanje da će u narednom razdoblju slovenska strana pokazati privrženost mirnom rješavanju otvorenih pitanja te prihvatiti da se samo konstruktivnim dogovorom može naći rješenje za otvoreno granično pitanje između dviju država", stoji u priopćenju. (Petra Fabian Kapov / I.D./ Hina)

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene