Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procesi i dalje traju

Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja najuspješnija mirovna misija UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Sabo ocijenio je da je bez obzira na nesuglasice i razmirice koje u Vukovaru postoje, taj grad još uvijek najbolji primjer kako je mirno riješavanje sukoba i problema moguće i nema alternative.

Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja je najuspješnija mirovna misija UN-a čiji procesi još uvijek traju, te je i dalje potrebno raditi na izgradnji kvalitetnog zajedništva, ocijenjeno je na današnjem okruglom stolu 'Mirna reintegracija hrvatskog Podnuvalja - 16 godina poslije' u Vukovaru.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Skup je održan u organizaciji Europskog doma Vukovar.

Procesom mirne reintegracije koji je završio 15. siječnja 1998. godine, nakon dvogodišnje prijelazne uprave Ujedinjenih naroda, mirno su vraćeni preostali privremeno okupirani dijelovi Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. To je omogućilo povratak prognanika i izbjeglica na ta područja i njihovu obnovu, podsjetio je jedan od ključnih sudionika toga procesa, tadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Morić.

Sabo: Priče o kaosu u Vukovaru su obično blebetanje

"Vukovar kao grad danas izgleda dobro. To međutim ne znači da nema problem s prošlošću koji tek treba riješavati. I to je potrebno učiniti dok stvari ne postanu neriješive", upozorio je Morić.

Ocijenio je najvećim problemom što se Vukovarcima "ne dopušta da zacijele rane", a onda, dodao je,'često ljudi koji upravo ne dopuštaju da rane zacijele, nezacijeljene rane koriste kao argument'.

'Pismo i jezik ne bi trebali biti problem'

Dotaknuvši se prijepora oko uporabe ćirilice u Vukovaru, Morić je kazao kako pismo i jezik nikada i nigdje nisu, niti bi trebali biti problem.

"Nažalost ovdje su sredstvo, koje je pismo i jezik pretvorilo u politički problem, a njega je nemoguće ispravno riještiti bez uporabe političkih sredstava", smatra Joško Morić.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, koji se u Vukovar vratio s obitelji dva dana prije završetka mirne reintegracije, ocijenio je da je bez obzira na nesuglasice i razmirice koje u Vukovaru postoje, taj grad još uvijek najbolji primjer kako je mirno riješavanje sukoba i problema moguće i nema alternative.

Vukovarski stožer objavio priopćenje: Ovo su nametnute neistine vezane uz referendum!

"Apsolutno smo za to dobar primjer cijelom svijetu. I bez obzira na različita mišljenja i stavove svatko od nas pokazuje određenu dozu i razinu tolerancije koja jedino može voditi ka razvoju i daljnjem napretku Vukovara", kazao je Sabo.

'Niz problema tek treba riješiti'

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) koje skrbi o interesima Srba u Podunavlju, Dragan Crnogorac, rekao je kako je niz problema iz razdoblja mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ostao otvoren i tek iz treba riješavati.

Ocijenio je kako je dosta toga napravljeno, dodavši da ne treba stati u rješavanju preostalih otvorenih pitanja.

'Za provedbu mnogih stvari usaglašenih tijekom procesa mirne reintegracije, nije određen rok trajanja. Pravo na upotrebu manjinskog jezika i pisma treba biti permanentno pravo i očekujemo da hrvatske institucije u tom cilju ispoštuju preuzete obveze, ali i sve ono na što se Hrvatska obvezala pristupajući Europskoj uniji', ustvrdio je Crnogorac.

Počasna predsjednica vukovarskog Europskog doma Ljiljana Gehrecke kazala je kako vjeruje ne samo u mogućnost suživota, već i istinskog zajedništva u Vukovaru.

Po njezinim riječima, u Vukovaru je bilo potrebno puno više učiniti na saniranju ratne traume, psihološkoj pomoći svim ratni stradalnicima, te na mjerama prevladavanja mržnje i kolektivne krivice, kao i na uspostavljanju povjerenja među etničkim skupinama.

Okrugli stol "Mirna reintegracija hrvatskog Podnuvalja-16 godina poslije" u organizaciji Europskog doma Vukovar, održan je u hotelu "Lav". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene