Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podlegli pritisku javnosti

Mirkovački lovci na 'štetočine' odustali, ljutiti na medije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnjih reakcija i velikih pritisaka medija i javnosti na lovačko društvo Jelen iz Mirkovaca, čini se kako su njegovi lovci odustali od odstrela pasa i mačaka.

Podsjetimo, Mirkovce šokirala je njihova obavijest, koja je upozoravala mještane kako se kreće u lov na štetočine, pritom navodeći mačke i pse lutalice, odnosno one kućne ljubimce, koji se u datom trenutku ne nađu u dvorištu vezani, ili u kući. Danas se oko udruge Prijatelji životinja dr. Ivan Rostaš okupilo 50-ak prosvjednika, kako bi spriječilo eventualnu provedbu odstrela 'štetočina', a čini se kako su, uz pomoć i brojnih pripadnika medija, u tome i uspjeli.

Pročitajte i ovo Ilustracija odstrijela srne Ima i pomagača Odstrijelio košutu za vrijeme lovostaja: U kući mu pronađeni zabranjeni metci Slika nije dostupna Ne ostavljajte pse na ulici!

>> Mirkovci: Lovci ubijaju pse i mačke kao štetočine?!

U telefonskom razgovoru s glasnogovornikom PU vukovarsko-srijemske, Krunoslavom Žgelom, doznali smo kako je lovačko društvo svoje aktivnosti uredno prijavilo i kako je sve u skladu sa zakonom. 'Oni su sve prijavili u zakonskom roku, a jutros su otišli u lovište samo na prebrojavanje', rekao nam je Žgela. Dodao je i kako policija ima saznanja da se 20-ak osoba okupilo u znak prosvjeda, no da incidenata nije bilo. Zanimalo nas je i policijsko tumačenje kontroverzne obavijesti, no glasnogovornik je odbio konkretno komentirati. 'Rekao bih da je možda samo nespretno napisana', kratko je dodao.

'Sve rade na svoju ruku'

Objasnio je da lovačka udruga Jelen svake godine provodi istu stvar te da prema zakonu o lovištu oni imaju pravo loviti divljač najmanje 300 metara od posljednjeg objekta u nekom selu. Ipak, u obavijesti nije bilo niti spomena divljači, a predsjednica Prijatelja životinja, Danica Dečev, ima i svoju verziju jutrošnjih događaja. 'Bilo nas je 50-ak u Mirkovcima. Oni su se skupili prije nas i s puškama otišli u njivu, ali su se razišli prije podneva', opisala je Dečev, dodavši kako lovci nisu bili nimalo sretni zbog izuzetnog pritiska, javnosti i medija. Ipak, odustali su od planiranog lova.

'Očito smo im poremetili provođenje najavljenog odstrela. Bili su ljuti i na predstavnike medija i svađali se s njima', rekla je Dečev. Spomenula je i kako se o čitavom slučaju oglasio i lovački savez Vukovarsko-srijemske županije te da je njegov predsjednik izrazio zgražanje čitavim slučajem. 'predsjednik lovačkog saveza naše županije rekao je kako mirkovački Jelen nije njihov član te da sve rade na svoju ruku', istaknula je na kraju Dečev. Čini se kako će Mirkovci još neko vrijeme biti opasna zona za čovjekove omiljene kućne ljubimce, barem dok se i zadnji detalj oko ovog incidenta i ponašanja mirkovačkih lovaca ne razjasni. S predsjednikom lovačke udruge Jelen, naravno, nismo mogli stupiti u kontakt.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene