Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odslužene dvije trećine kazne

Mirko Norac i Hrvoje Petrač u studenom idu na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U studenom bi se na prijevremenoj slobodi trebali naći Mirko Norac i Hrvoje Petrač. Na slobodu ide i Leon Sulić.

Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa odlučilo je uvjetno pustiti na slobodu bivšeg generala Mirka Norca nakon što je odlužio više od dvije trećine 15-godišnje zatvorske kazne za ratni zločin, doznaje se večeras od njegova odvjetnika Vlatka Nuića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nisu se zgražali na puštanje Šljivančanina' HHO brani Mirka Norca od nevladinih udruga Slika nije dostupna 'Nije se pokajao za zločine' Nevladine udruge žele da Norac ostane u zatvoru

Nuić, koji još nije dobio odluku i obrazloženje, rekao je da će Norac iz kaznionice u Lipovici u kojoj je proveo nekoliko zadnjih godina biti pušten čim se provede sva potrebna procedura, uobičajena u takvim slučajevima. Očekuje da bi to moglo biti krajem studenog ove godine. Norac će ostatak kazne odsluživati na slobodi uz određene uvjete koji će biti navedeni u odluci povjerenstva, rekao je Nuić.

Norac je bio u zatvoru više od deset godina, od ožujka 2001. pa je već nekoliko mjeseci imao pravo tražiti prijevremeno puštanje. Najprije je osuđen za ratne zločine na gospićkom području na 12 godina, a potom za zločine u Medačkom džepu na šest godina. Kad je i druga presuda postala pravomoćna Vrhovni mu je sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Njegov odvjetnik podnio je zahtjev da ga se pusti na slobodu početkom svibnja. Povjerenstvo za uvjetni otpust je prema ranijim najavama Norčeva odvjetnika trebalo tijekom lipnja odlučivati o puštanju Norca na slobodu, a zatim je odlučeno da će se o njegovoj molbi raspravljati u rujnu.

Obrana je ranije tražila i izvanredno ublaženje kazne, o čemu treba odlučiti Vrhovni sud. Ublaži li sud Norcu kaznu za toliko će mu se umanjiti odsluživanje kazne na slobodi.

Neslužbeno doznajemo da na prijevremenu slobodu također u studenom izlazi i Hrvoje Petrač, koji je bio osuđen zbog otmice sina Vladimira Zagorca i iznudu. Povjerenstvo za uvjetni otpust, odlučilo je prema neslužbenim podacima uvažiti molbu za puštanjem na slobodu i bivšeg direktora 'Croatiabusa' Leona Sulića. Sulić je zbog gospodarskog kriminala u 'Croatiabusu' teškog 15,5 milijuna kuna 2007. osuđen na kaznu od sedam godina zatvora, koju mu je kasnije Vrhovni sud smanjio na pet godina. U travnju ove godine nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora jer se raznim malverzacijama na štetu 'Croatiabusa' domogao stana vrijednog više od 589 tisuća kuna.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović Norcu je u rujnu prošle godine oduzeo generalski čin zajedno s Branimirom Glavašom i Vladimirom Zagorcem koji su također pravomoćno osuđeni. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene