Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirko Bilandžić za Dnevnik Nove TV

''Terorizam postoji od početka ljudske civilizacije i nastanka modernih država''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjak za sigurnost Mirko Bilandžić poručio je kako je Hrvatska kao dio zapadne alijanse moguća meta terorista.

Stručnjak za sigurnost Mirko Bilandžić u Dnevniku Nove TV komentirao je najnoviji teroristički napad u Manchesteru te je analizirao stanje sigurnosti u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Trgovački centar Arndale, ilustracija (Foto: AFP) Policija potvrdila Nekoliko ozlijeđenih u napadu nožem u trgovačkom centru u Velikoj Britaniji, napadača svladali elektrošokerom Mirko Bilandžić (Foto: Dnevnik.hr) Analiza izvješća SOA-e Stručnjak za sigurnost otkrio koliku prijetnju za nacionalnu sigurnost predstavljaju hrvatski državljani koji su bili u ISIL-u

Hoće li prijetnje terorizmom ikad prestati?

Terorizam postoji od početka ljudske civilizacije i nastanka modernih država. Ako se vratimo u povijesti, danas živimo u četvrtom valu terorizmu koji ima dominantnu religijsku dimenziju, a analitičari predviđaju i peti val terorizma. Sigurno ćemo u budućnosti i dalje biti suočeni s terorizmom

Napadač je rođen u Britaniji. Što možemo iščitati iz te činjenice?

Zapad je suočen s domaćim terorizmom. Britanci napadaju Britaniju, Francuzi napadaju Francusku, Belgijanci Belgiju. To su ljudi koji žive u tim društvima i koji su s se procesima radikalizacije odlučili na barbarske činove koji izazivaju dramatične efekte. Takve je napade najteže spriječiti. Imamo ozbiljan izazov u borbi protiv terorizma.

Prema vašoj procjeni kakvo je stanje sigurnosti u Hrvatskoj? Jesu li naše službe išta bolje ili lošije od primjerice britanskih ili njemačkih?

Stanje sigurnosti je zadovoljavajuće. Naravno da na općoj razini ne možemo gurati glavu u pijesak. Hrvatska je potencijalna teroristička meta jer je dio zapadne alijanse koja je prva meta terorista. Hrvatska je na bitno nižoj razini prioriteta terorista, ali to nije garancija da se terorizam neće dogoditi. Imamo obvezu vjerovati u protuobavještajni sustav, u euroatlantsko savezništvo koje ima sposobnosti odgovoriti na takve izazove.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene