Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

SDP o novom udaru na građane

TKO PLATI, TAJ SE LIJEČI 'Vladin cilj je samo zdravlje za bogate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je odmah reagirao na neke današnje odluke Vlade. 'Građani u Hrvatskoj ne žele zdravstvo za bogate nego zdravstvo dostupno svima', poručio je Mirando Mrsić.

'Vlada HDZ-a i satelita Mosta i stranke Milana Bandića poslala je u Sabor izmjene zakona čiji je cilj zdravlje za bogate. Smanjuje se standard građana i uvode veći financijske obaveze za građane.

Tko može platiti taj se može i liječiti. Predložene izmjene pokazuju da je ovo vlada financijskog kapitala i poslodavaca a ne građana. Imat ćemo zdravstvo koje nije solidarno nego će se liječiti samo oni koji mogu platiti. Vlada zaboravlja da građani imaju manje plaće nego što su plaće u EU, a mnogi i ne dobivaju plaće', izjavio je Mirando Mrsić, saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar rada.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

Mrsić je upitao tko će biti odgovoran ako medicinska sestra koja je na trijaži odluči da netko nije hitan i pošalje ga liječniku, a dogodi se ipak smrtni ishod. Tko će tada biti kriv?

'Ministar bi trebao znati da će najviše kriv biti on', izjavio je Mrsić i dodao:

'Slogan ovi zakona i zdravstvene reforme mogao bi biti: 'Tko može platiti, taj se može i liječiti'.

Izrazio je zabrinutost da će doći do smanjenja kvalitete postojećeg zdravstvenog sustava.

'Ove mjere su štetne i opasne. Pozivam sve da obranimo javno zdravstvo. Ovo je bitka svih nas, svih građana Hrvatske', poručio je SDP-ovac.

Naime, usvojenim izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju povećava se maksimalni iznos participacije za bolničko liječenje s 2000 na 3000 kuna, za građane koji nemaju dopunsko osiguranje. Također, propisuje se obveza plaćanja naknade za pregled u hitnom bolničkom prijamu ukoliko se ustanovi da ne postoje indikacije za hitnu medicinsku pomoć, koja podrazumijeva pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka nužnih u otklanjanju neposredne opasnosti za život i zdravlje. Ta bi naknada trebala iznositi 150 kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene