458747
458747
458747
458747
458747

Ministrica Žalac najavila donošenje Zakona o regionalnom razvoju

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac najavila je u Splitu donošenje zakona o regionalnom razvoju, o potpomognutim područjima te zakona o otocima, a nakon razgovora sa splitsko-dalmatinskim županom rekla je da su važni strateški projekti te županije uneseni u bazu strateških projekata.

 
 
 
 
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na sastanku u županiji splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja upoznao je ministricu Žalac s važnim strateškim projektima, koji su uneseni u bazu strateških projekata. Ta će baza u sljedećoj godini u sklopu zakonske regulative biti bolje i drugačije napravljena kako bi bila na usluzi Ministarstvu kao koordinativnom tijelu za EU-fondove, ali i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, rekla je Žalac.

Podsjetila je da je prije dva tjedna u Splitsko-dalmatinskoj županiji potpisala ugovore za očuvanje kulturne baštine u vrijednosti većoj od 37 milijuna kuna.

U 2017. godini naše će Ministarstvo u suradnji sa županima, regionalnim koordinatorima i jedinicama lokalne samouprave provesti raspravu vezano uz izmjene zakonske regulative o regionalnom razvoju. Želim najaviti izmjene Zakona o regionalnom razvoju, novi Zakon o potpomognutim područjima, kao i Zakon o otocima koji datira od prije 20 godina od kada nije mijenjan, istaknula je ministrica Žalac.

Što se tiče Zakona o područjima posebne državne skrbi, dodala je, on je već išao u šest izmjena i dopuna zbog čega će ga zamijeniti Zakon o potpomognutim područjima, a ono što je najvažnije su provedbeni, odnosno podzakonski akti zakona koji će regulirati indeks razvijenosti, središnju elektroničku bazu projekata i sve ono što nam je nužno kako bismo upravljali razvojem na kvalitetan način.

Taj posao namjeravaju završiti do srpnja iduće godine nakon čega će se ići u saborsku proceduru kako bi primjena tih zakona mogla početi s prvim danom 2018. godine, rekla je.

 

Žalac: Važna suradnja sa županima, gradonačelnicima i načelnicima

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a naglasila je kako je s ministrom financija Zdravkom Marićem dogovorila da zajednički rade na nastavku porezne reforme u vidu regionalnog razvoja, te da se sagleda sve što se financira iz državnog proračuna, a što je moguće potencijalno financirati iz EU-fondova.

Napomenula je da joj je kao ministrici iznimno važna suradnja sa županima, gradonačelnicima i načelnicima s kojima želi dvosmjernu komunikaciju.

Dolaskom na teren svima njima želim poručiti da su im vrata Ministarstva otvorena, rekla je Žalac, dodavši kako očekuje "otvorenu suradnju i da sve probleme pokušaju riješiti u financijskoj perspektivi kako bi spremni dočekali onu sljedeću, koja će sigurno biti još izdašnija".

Žalac će danas gradonačelnicima i načelnicima iz Splitsko-dalmatinske županije predstaviti što Ministarstvo radi, koje natječaje planiraju objaviti, te koji su projekti strateški i već u listi projekata.

 

Za razvoj Splitsko-dalmatinske županije bitna brza cesta Solin-Omiš

Župan Ževrnja na radnom sastanku s ministricom istaknuo je da su za daljnji razvoj Splitsko-dalmatinske županije bitna brza cesta Solin-Omiš kao najvažniji infrastrukturni objekt, zatim projekt odvodnjavanja i navodnjavanja sinjskog polja, projekt izgradnje hidrocentrale, odvodnjavanje i navodnjavanje imotsko-bekijskog polja, projekt energetske učinkovitosti osnovnih škola i Domova za starije osobe, razvoj široko-pojasnog interneta na područjima otoka i zaobalja, te razvoj Turističko-informativnog centra.

"Vidimo da ministrica razumije naše potrebe, da je dobrim dijelom i upoznata, posebno s Regionalnim centrom čistog okoliša gdje nakon lokacijske dozvole slijedi poziv iz Ministarstva EU-a za raspis javnog natječaja za izbor glavnog projektanta i glavnog izvođača. I u tom smislu sam osjetio da imamo punu podršku ministrice", kazao je župan Ževrnja.

Nakon posjeta županiji ministrica je održala radni sastanak s gradonačelnicima gradova i načelnicima općina, te saborskim zastupnicima s područja Splitsko-dalmatinske županije. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se