Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSTOJE I DRUGI NAČINI

Ministrica Murganić o slučaju ostavljene bebe: Zahvalna sam roditeljima, bio je to vapaj za pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, kaže da još nemaju informacija zbog čega su roditelji bebu ostavili pred crkvom, ali ih ne osuđuje već im, štoviše, zahvaljuje što su se odlučili na takav čin.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku još uvijek nema informaciju zbog čega su roditelji ostavili djevojčicu usred noći pred crkvom u sesvetskom Brestju, već su samo dobili informaciju nadležnog centra da su roditelji bebe pronađeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB: "Djevojčica ostavljena pred crkvom je dobro, nema tragova zlostavljanja" Slika nije dostupna policija traži pomoć Znate li tko je ova djevojčica? Ostavljena je ispred župnog ureda u Sesvetama

Potvrdila je to novinarima Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, prilikom dolaska na sjednicu Vlade, dodajući da je iskreno zabrinuta što mlade obitelji pokazuju da nemaju snage ni spremnosti brinuti se o svojoj djeci. 

"Ovo je bio zaista jedan vapaj upomoć koji se na sreću dobro završio. S te sam strane i zahvalna roditeljima da su se ipak odlučili na ovakav čin jer je moglo to i gore završiti, imamo loših iskustava u sjećanju", rekla je Murganić, dodajući da postoje druga rješenja.

"Nije sramota tražiti pomoć, postoje i drugi načini. Institucije ipak postoje i spremne su pomoći djetetu. Ako se iz nekih životnih razloga ili faza u životu ne može ili ne želi brinuti o djetetu, mislim da roditelji uvijek to učine kad ne mogu, treba se obratiti. Kao što je sada ova bebica zbrinuta, isto bi napravili da su se javili legalnim putem", kaže Murganić.

Na pitanje zna li zbog čega su bebu roditelji ostavili pred crkvom, Murganić kaže da će oni sami to najbolje objasniti. "Sigurno postoje objektivni ili subjektivni razlozi. Bez obzira koji je razlog, treba ga uvažavati jer se treba fokusirati na zbrinjavanje djece. Svi mladi roditelji koji nisu u stanju, procjenjuju da imaju problema s podizanjem i odgajanjem djeteta, neka se obrate legalnim institucijama. Naša je dužnost i mi ćemo svakako pomoći", poručila je ministrica.

Pronađena beba vjerojatno će ostati gdje je sada, a nadležni će centar odrediti skrbništvo. "Vidjet ćemo u kojoj je fazi ispitivanje sposobnosti i okolnosti zbog kojih su to roditelji učinili. Hoće li se ići na oduzimanje roditeljske skrbi, mislim da ne treba s ničim žuriti. Najvažnije je da je dijete zbrinuto, da je zdrava, da nije zlostavljana i nije zapuštena. Možda je to bio neki trenutačni čin očaja", kaže Murganić, dodajući da je problem što su mladi ljudi nezaposleni, a kada dobiju djecu, troškovi života značajno im rastu.

Najavila je da će se promjenama Obiteljskog zakona vratiti i obiteljski centri za kojima postoji potreba na terenu, a koji bi imali preventivnu i savjetodavnu ulogu u radu s mladim ljudima.

"Baš sada razmišljam da bi i u Zakonu o socijalnoj skrbi na neki način ipak obiteljima gdje su mala djeca bili fleksibilniji kod određivanja zajamčenih minimalnih naknada, odnosno socijalnih naknada", najavila je Murganić.

Potraga za roditeljima ostavljene bebe traje već tjedan dana, a urodila je plodom nakon što se policija za pomoć obratila medijima. Informacije o pronađenoj bebi objavljene su u srijedu ujutro, a već u četvrtak policija je došla do djetetovih roditelja. Više službenih informacija još uvijek nema, a neslužbene govore da su se policiji javili djed i baka napuštene djevojčice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene