Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon objave snimke

Dalić: "Glasala sam za to da HBOR odobri kredit Agrokoru"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić komentirala je i sastanak Nadzornog odbora HBOR-a, na kojem se raspravljalo o odobravanju kredita tvrtkama u okviru koncerna Agrokor, a dio kojeg je objavljen jučer.

"Kreditnu analizu provode službe HBOR-a pod rukovodstvom uprave, a odobravanje uključuje raspravu o prijedlogu uprave. Sve što su stručne službe našle, bili su argumenti da se kredit odobri. Odgovori su išli u prilog tome da se krediti trebaju odobriti i da iza njih stoji cijela banka. Ja sam kao članica Nadzornog odbora glasala za odobravanje tih kredita", kazala je Dalić, a prenosi N1.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon izjave novog šefa INA-e Martina Dalić: "Ako odluka o prekidu proizvodnje u Rafineriji Sisak postoji, treba je dodatno analizirati" Slika nije dostupna ''Omogućava niz prednosti'' Za ministricu Dalić javna ponuda manjinskog udjela HEP-a i dalje dobar model

Podsjetimo, HBOR je jučer objavio snimku sa sjednice NO-a na kojoj je dodijeljen kredit nakon što je mostovac Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša, optužio ministra financija Zdravka Marića da je nagovarao ostale članove na dodjelu kredita Agrokoru.

Istaknula je da je Agrokor u trenutku kad se donosila odluka o odobravanju kredita bio u privatnom vlasništvu te imao pozitivne ocjene i pozitivna izvješća rejting-agencija. "Svima je poznato kojom se brzinom pogoršavala situacija u Agrokoru nakon toga, kao što je svima poznata i brzina reakcije hrvatske Vlade. Danas, tri mjeseca nakon što se u Agrokoru provodi izvanredna uprava, prema svim informacijama kojima raspolažem, dinamika plaćanja u Agrokoru usklađena je sa zakonom i rokovima, hrvatski poduzetnici danas mogu računati da će potraživanja biti u skladu s ugovorom, i to je jedan od najvećih rezultata izvanredne uprave u ovom trenutku", kazala je Dalić.

"Ne mogu reći da je kredit bio kriva odluka, jer je odluka donesena u vrijeme i temeljem informacija koje su odboru date. U isto to vrijeme neke su druge banke odobravale kredite Agrokoru, a neke od njih i nakon HBOR-a. Naknadna zaključivanja i razmišljanja što bi bilo kad bi bilo u ovome su slučaju bespredmetni, jer podaci, bilance su sadržavale podatke kakve su sadržavale. Jedan od razloga zašto se u Agrokoru i provodi izvanredna uprava jest jer je ustanovila da poslovne knjige Agrokora sadrže greške. To u odobravanju ovog kredita nije bilo poznato. Imao je ocjene rejting-agencija i izvješće revizora.

Ovdje se radi o činjenici da se treba usmjeriti na ono što se u stvarnosti dogodilo, a dogodilo se da je u jednoj privatnoj kompaniji iz razloga koje mi sad ne znamo došlo do naglog urušavanja poslovanja, a hrvatska Vlada učinila je ono što je bio njezin zadatak. Poruka da je hrvatska Vlada u stanju reagirati pravovremeno i zaštititi gospodarstvo, građane i zaposlenost čak i od najvećih gospodarskih rizika – to bih prepoznala kao najvažniju poruku proteklog razdoblja i najvažniju poruku krize u Agrokoru", kazala je Dalić.

"EK nije tužila Hrvatsku"

Dalić je ponovila da Europska komisija nije tužila Hrvatsku zbog zakona o privatizaciji Ine, nego je donijela odluku koja predstavlja završetak administrativnog postupka koji se provodi još od 2013. godine, a vezan je uz djelomičnu neusklađenost zakona o privatizaciji Ine s pravnom stečevinom Europske unije.

Sporno je pravo Hrvatske države na veto o ključnim pitanjima za tvrtku. Odluka je zapravo najava tužbe. Rješavanje ovog problema usko je povezano s rješavanjem određenih arbitražnih postupaka i dioničkih odnosa s mađarskim MOL-om u Ini. 

"Hrvatska resorna ministarstva nalaze se u dijalogu s Europskom komisijom i u tom dijalogu tražimo rješenja kako da se na primjeren način zaštite i nacionalni interesi Republike Hrvatske u energetskoj sigurnosti", rekla je Dalić, dodajući da sam tajming u kojem će biti moguće promijeniti taj zakon ovisi o razrješenju dioničarskih odnosa u Ini i dovršetku postupka arbitraže. 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene