Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promocija kulture u turizmu

Ministrica kulture u Puli s umjetnicima o njihovu položaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu današnjeg posjeta Puli ministrica kulture Andrea Zlatar Violić sastala se u novom muzejsko-galerijskom prostoru 'Sveta srca' s predstavnicima kulturnih udruga i ustanova te umjetnicima Istarske županije.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić s umjetnicima je razgovarala o položaju kulturnih djelatnika i mogućnostima rada te o promociji kulture u turizmu. Novinarima je kazala kako sva današnja pitanja istarskih kulturnih djelatnika jasno ocrtavaju bolne točke sadašnjeg mehanizma hrvatske kulture, od načina njezina financiranja koji je, kako je rekla 'spor i neadekvatan', do samih kriterija financiranja.

Po njezinim riječima tijekom rasprave posebno je istaknuta određena distanca odnosno, kako je kazala, 'nedovoljan sluh za najsuvremenije inovatne umjetničke projekte'.

'Nažalost budžeti, bilo državni ili oni niži, često nisu u stanju prepoznati novi tip tehnologija i novi tip produkcija', rekla je ministrica dodavši da zbog toga vizualni i performativni umjetnici ostaju bez mogućnosti autorske naknade.

Govoreći o kulturnoj strategiji Hrvatske pri ulasku u Europsku uniji, ministrica je istaknula kako je najvažnije da je pitanje kulturne politike ostavljeno svakoj zemlji za očuvanje njezina identiteta.

'Naš je prioritet pri ulasku u EU osnivanje kulturnih centara Hrvatske i suradnja u regiji s pokušajem probijanja sadašnjih poreznih ograničenja koji nam onemogućuju kako distribuciju knjiga tako i distribuciju drugih kulturnih sadržaja', poručila je Zlatar Violić dodavši kako je Hrvatska zbog niza svojih zakona iznimno monokulturna i relativno nespremna za suočavanje s globalnim izazovima i s pravim interkulturalizmom.(Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene