Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Goruća pitanja

Ministrica kulture o gužvama u Dubrovniku i problemu Plitvica: "Ključna je mjera..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Dnevniku Nove TV komentirala je gužve u Dubrovniku te problem prekomjerne gradnje na Plitvicama.

U Dubrovniku se večeras otvaraju 68. Dubrovačke ljetne igre. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Dnevniku Nove TV istaknula je kako je tema ovih igara „sloboda“.

Pročitajte i ovo Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena Kućica za naplatu ulaznica u Dubrovniku Plan je mrtvo slovo na papiru Novi problem za Knežev dvor: "Mislim da je u gradu tako dosadno da se o glupostima raspravlja''

„Ta ja tema danas iznimno relevantna u Europi i svijetu jer znamo u kakvom vremenu živimo“, kazala je ministrica i dodala kako posjetitelje očekuje bogat i raznolik program.

"Tri nova upisa u zaštićenu baštinu UNESCO-a"

Komentirala je i tri nova upisa u UNESCO-vu zaštićenu baštinu (obrambeni sustav Zadra, utvrdu svetog Nikole u Šibeniku i Bukove Šume Sjevenog Velebita).

„Dugo se radilo na ovim kandidaturama. Riječ je o prekograničnim suradnjama, a osim što privlačimo nove posjetitelje, dobivamo i priznanje da tim lokalitetima dobro upravljamo“, kazala je ministrica.

"Ključna je mjera"

Ministrica je komentirala i aktualne probleme prekomjerne gradnje na Plitvicama i opterećenja Dubrovnika zbog gostiju s kruzera.

„Ključna je mjera. U nekim primjerima se izgubila mjera. Mi baštinu moramo stavljati u funkciju i to samo po sebi nije problem, ali problem je kada njome ne upravljamo na održivi način. Od jeseni ćemo aktivno krenuti u suradnju s onima koji upravljaju spomenicima pod zaštitom UNESCO-a kako bismo s njima radili na planovima upravljanja. Nije to samo problem Hrvatske, već i drugih mediteranskih država“, kazala je Obuljen Koržinek.

Na pitanje treba li možda u Dubrovniku smanjiti broj snimanja filmova i serija te raditi na smanjenju broja turista, ministrica je odgovorila kako snimanje filmova ne ugrožava baštinu.

„To se uglavnom događa izvan sezone i u profesionalnim uvjetima tako da dosad nismo imali problema ni na jednom setu. Što se tiče broja posjetitelja Dubrovnika, to je samo dio problema. Problem je pitanje nedovoljne infrastrukture s čim se sva resorna ministarstva i lokalne uprave moraju uhvatiti u koštac“, kazala je ministrica.

 

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene