453331
453331
453331
453331
453331

Ministri nisu očekivali da će Vlada ovako kratko trajati, Marić zaželio "svako dobro" svom nasljedniku

  • , 12.10.2016., 14:10
  • Autor:
  • komentara

U srijedu je održana posljednja sjednica Vlade Republike Hrvatske u sastavu kojeg je predvodio Tihomir Orešković. Donosimo izjave ministara uoči sjednice Vlade.

 
 
 
 
Ministri na sjednici Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Ministri na sjednici Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Neki tehnički ministri Vlade Tihomira Oreškovića ocijenili su uoči posljednje njezine sjednice da je ta Vlada u kratko vrijeme pokrenula puno dobrih stvari te poručili da će o njihovom eventualnom ostanku u budućoj Vladi odlučiti novi premijer Andrej Plenković.

Alibegović: Stvorena podloga za reformu javne uprave

Ministrica uprave Dubravka Alibegović rekla je novinarima kako je bilo kratko vrijeme da se sve napravi po Vladinu programu za mandatno razdoblje od četiri godine, ali je za protelih osam mjeseci u resoru javne uprave napravljeno puno i stvorena je dobra podloga za reformu sustava.

Upitana tko će nastaviti voditi njezin resor rekla je kako to nije pitanje za nju, no vjeruje da će, tko god bude odabran, to biti osoba koja će nastaviti raditi i provoditi reformu javne uprave.

Upitana je li zadovoljna stanjem u resoru koji ostavlja svome nasljedniku Alibergović je rekla da ima puno izazova i poslova i da treba obaviti niz aktivnosti na razini središnje, lokalne i regionalne razine, kao i na razini središnjih tijela u smislu agencija, zavoda i drugih pravnih osoba.

Na upit je li osobno sudjelovala u izradi nacrta o ograničavanju plaća zaposlenima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, na čijem donošenju inzistira Most, Alibegović je odgovorila potvrdno dodavši da je Ministarstvo uprave izradilo prijedlog zakona.

Šustar: Osuđujem nasilje u sportu

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar na upit ostaje li u Vladi odgovorio je kako će se to vidjeti u idućih nekoliko dana, a o tome će odlučiti novi predsjednik Vlade Andrej Plenković. Rekao je kako o tome nisu razgovarali, no imaju sjajnu komunikaciju i kolege su već duže vrijeme. Ključno je da se radi metodično, ali konkretnih razgovora u tom smislu još nije bilo, rekao je.

Što se tiče njegove ostavštine, Šustar kaže da su neke stvari bilo jako dobre, a neke treba dovršiti. "Svjedoci smo ovih dana koliko je važno ozbiljno promišljati ulogu sporta, koliko ovaj način i ustroj odgovara svima nama. I dalje se zalažem za ono što smo imali i prije kad smo imali kurikularnu reformu, da podloga mora biti nacionalna strategija o sportu i na tome se treba temeljiti novi cjeloviti zakon, za što ću se zalagati bez obzira na kojoj funkciji bio", kazao je.

Upitan za komentar fizičkog napada za nogometnog suca Brunu Marića, Šustar je rekao kako su bilo kakvo nasilje i agresivnost nepoželjni i oštro ih osuđuje.

"Treba nam blaga Hrvatska koja ne trpi 'špananje i agresivnost' kojima nije mjesto u javnom prostoru. I sami ste svjedoci da već neka teže izgovorena riječ može provocirati negativne učinke, a kamo li takvo ponašanje. Oštro osuđujem nasilje s bilo koje strane dolazilo, a osbito to vrijedi za sport", poručio je Šustar.

Medved: Započeti projekti će se nastaviti

Ministar branitelja Tomo Medved ocijenio je dosadašnju Vladu vrlo učinkovitom u okviru mogućnosti koje je imala, a u svom resoru vrlo učinkovitom i uspješnom, te je najavio da će se započeti projekti nastaviti. "Maksimalno smo iskoristili vrijeme u suradnji s udrugama Domovinskog rata kao partneri, proveli smo analize i za novu ćemo Vladu predložiti model koji će na odgovarajući način riješiti status branitelja i stradalanika Domovinskog rata", kazao je.

Na upit da neke braniteljske udruge inzistriraju na istrazi oko Hrvatskog audio vizualnog centra (HAVC) i poručuju da Nina Obuljen ne bi trebala postati ministricom kulturu, Medved je rekao kako je od ministra kulture zatražio da se, s obzirom na spoznaje, utvrde eventualne nepravilnosti i da u skladu sa svojim nadležnostima poduzme određene radnje.

Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Zdravko Marić

Marić: Napravljen iskorak u javnim financijama

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio kako je Vlada kratko trajala, ali su ipak neke stvari dobro pokrenute te je napravljen dobar iskorak u javnim financijama.

"Ova Vlada je kratko trajala, ali neke stvari su dobro pokrenute i neki su rezultati otišli u pozitivnom smjeru, poput makroekonomskih pokazatelja, na što su utjecaja imali domaći, ali i eksterni faktori. U svemu, mislim da smo napravili doista dobar iskorak u javnim financijama, o čemu najviše govore rezultati proračuna i javnog duga", rekao je Marić.

Na pitanje hoće li njegov nasljednik biti zadovoljan njegovim radom, Marić, koji slovi i za budućeg ministra financija, nasmijao se i odgovorio "pa vjerujem da hoće, želim mu svako dobro".

Na pitanje kako komentira da su sindikati najavili da već od siječnja žele 6 posto rasta osnovice plaće, kazao je "prvo jedno lijepo pitanje pa onda ovo, ali da, naravno bit će razgovora o tome, moj će nasljednik svakako o tome razgovarati".

Horvat: Dobar temelj za dalje

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat ocijenio je rad Oreškovićeve Vlade zadovoljavajućim i dobrim temeljom za dalje.

"Mislim da bi svi trebali biti zadovoljni, ovo je dobar temelj, a mislim i da 2017. mora biti planirana na ambiciozniji i daleko hrabriji način. Siguran sam da ćemo to vidjeti već u konstrukciji proračuna krajem ove godine, pa i perspektive gospodarskog rasta i do 5 posto u 2017.", kaže Horvat. Na pitanje vidi li se u sastavu buduće Vlade samo je kratko odvratio "možda".

Tolušić i Kuščević nisu očekivati da će Vlada tako kratko trajati

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić smatra da je Vlada napravila dosta dobrih stvari, poput pada nezaposlenosti, rasta BDP- i boljeg povlačenja novca iz EU fondova.

"Mislim da se, s obzirom na cjelokupnu situaciju, napravilo dosta toga dobrog. Uvijek se moglo više, ali generalno svi gospodarski pokazatelji, pad nezaposlenosti, rast BDP-a, bolje povlačenje novca iz EU fondova, može se reći da je ova Vlada napravila puno dobroga", kazao je Tolušić.

Dodao je kako u siječnju nije mogao zamisliti da Vlada neće dočekati Novu godinu. "Ali mislim da će nova situacija, siguran sam, biti još bolja i kvalitetnija za Hrvatsku i za građane", rekao je.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenje Lovro Kuščević također nije očekivao da će mandat Vlade tako kratko trajati. "Naravno da nismo očekivali da će naš mandat ovako kratko trajati, no uvjereni smo da će, s obzirom na većinu koju je HDZ na čelu s Plenkovićem dobio, vrlo brzo biti ustrojena nova, učinkovita, funkcionalna Vlada, koja će imati veliku potporu u Hrvatskom saboru", kazao je. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se