Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žbogar

'Ministri EU podupiru Rehnovu inicijativu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik za proširenje Olli Rehn dobio je potporu šefova diplomacija EU-a za svoje napore na usklađivanju prijedloga za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora i u tome će mu pomoći i Trojka EU-a, izjavio je u subotu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

'Povjerenik Rehn je dobio potporu za svoju inicijativu. To je jedini prijedlog na stolu i države članice ga podržavaju. Vjerojatno će se u nastavak toga procesa uključiti Trojka kao potpora Rehnu u usklađivanju prijedloga', rekao je Žbogar na rubu neformalnog sastanka u češkom mjestu Hluboka na Vltavi, gdje se u subotu raspravlja o slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora i europskoj perspektivi zapadnog Balkana.

Pročitajte i ovo Posljednji prosvjed socijalni radnici organizirali su 2019. godine Imaju 12 zahtjeva Socijalni radnici najavili prosvjed: Smrt dječaka iz Slavonskog Broda kap je koja je prelila čašu Slika nije dostupna Drama u Bruxellesu Slovenija prebacila krivnju na Hrvatsku za neuspjeh pregovora

Uključenje Trojke pritisak na Slovenija

Trojku EU-a čine Francuska, Češka i Švedska. Uključivanje tih zemalja moglo bi značiti daljnje jačanje pritiska na Sloveniju da prestane s blokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora. Francuska je, kao predsjedavajuća u drugoj polovici prošle godine, ulagala goleme napore na rješavanju toga problema. Švedski ministar vanjskih poslova je u petak izjavio da 'postoji granica strpljenja drugih članica kada je riječ o blokiranju pristupnih pregovora'.

'Bilateralna pitanja trebaju biti odvojena od procesa proširenja. To proizlazi iz pregovaračkog okvira, to je vrijedilo i prije i trebalo bi se i sada primjenjivati. Ne bismo smjeli prihvatiti da se bilateralni prijepori zloupotrebljavaju za blokiranje multilateralnog procesa', dodao je Bildt. Nakon rasprave u subotu ujutro u kojoj je Rehn izvijestio o tijeku pregovora koje vodi s Hrvatskom i Slovenijom, šefovima diplomacija EU-a pridružili su se njihovi kolege iz kandidatskih zemalja, među njima i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Rehnov prijedlog ne ide u Spindeleggerovom smjeru

Jandroković se u izjavi novinarima pri dolasku na sastanak osvrnuo na jučerašnju izjavu austrijskog ministra vanjskih poslova Michaela Spindeleggera, koji je rekao da novi Rehnov kompromisni prijedlog, koji je još uvijek nepoznat javnosti, ide za tim da se razdvoji pitanje granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru. 'Razgovarao sam s nekoliko ministara vanjskih poslova, među njima i s austrijskim kolegom. Smisao Rehnova prijedloga doista ne ide u tom smjeru. Čuo sam iz naših izvora da je austrijski ministar iznio jednu ideju kako bi se riješilo to pitanje, prema našim informacijama Spindelegger je govorio o svojoj ideji', rekao je Jandroković, dodajući da ne zna je li taj prijedlog 'formaliziran'. 'Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati i razgovarati o tome sljedećih dana'. Slovenski ministar Žbogar je rekao da 'očito ima nekih drugih prijedloga, koji nisu službeni', ističući da je 'jedini prijedlog na stolu' onaj koji je iznio povjerenik Rehn.

Rehn zadovoljan

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je zadovoljstvo potporom koju je dobio od ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a za svoje napore na rješavanju graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene