453200
453200
453200
453200
453200

Ministarstvo zdravlja traži strateškog partnera za Imunološki zavod

  • , 11.10.2016., 15:38
  • Autor:
  • komentara

Nakon što je dioničkom društvu Imunološki zavod ponovno u rujnu blokiran račun zbog dugova od stotinjak milijuna kuna, iz Ministarstva zdravlja potvrdili su u utorak da traže strateškog partnera koji bi bio spreman uložiti sredstva u Zavod i pokretanje proizvodnje.

 
 
 
 
Imunološki zavod (Foto: Davor Puklavec)
Imunološki zavod (Foto: Davor Puklavec)

U Ministarstvu očekuju da će u Imunološkom zavodu uskoro početi proizvodnja krvnih pripravaka, te poručuju kako nema opasnosti da zaposlenici ostanu bez posla.

Ministarstvo u kontaktima s potencijalnim investitorima

"Svjesni činjenice da u postojećim prostorima neće biti moguće trajno i u punom opsegu osigurati proizvodnju preparata Imunološkog zavoda, u kontaktima smo s potencijalnim investitorima koji su zainteresirani uložiti sredstva u zajednički projekt održavanja proizvodnje krvnih derivata, virusnih cjepiva i seruma u Hrvatskoj", odgovorili su Hini iz Ministarstva.

S obzirom da su svi zaposlenici Imunološkog zavoda d. d. prešli u javnu ustanovu Imunološki zavod, ona nesmetano nastavlja svoj rad, a očekujemo da će djelomična proizvodnja krvnih preparata započeti početkom slijedeće godine, kažu u Ministarstvu.

"Nema opasnosti da će radnici ostati bez posla, tim više što su u proračunima i projekcijama proračuna za 2017., 2018. i 2019. godinu planirana sredstva za javnu ustanovu Imunološki zavod. O daljnjoj sudbini Imunološkog zavoda d. d. konačnu odluku donijet će nova Vlada", odgovaraju iz Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo: Odgovorna Milanovićeva Vlada

Za sadašnju situaciju odgovornom smatraju Vladu Zorana Milanovića koja je donijela odluku i pokrenula postupak preoblikovanja trgovačkog društva IMZ u javnu ustanovu, a da za to nisu bila osigurana sredstva niti je bio utvrđen iznos potrebnih sredstava za postupak preoblikovanja.

Milanovićeva Vlada je potom donijela Uredbu o osnivanju javne ustanove Imunološki zavod, a kasnije su Ugovorom o prijenosu djelatnosti svi zaposlenici prešli u javnu ustanovu, kao i djelatnost Imunološkog zavoda.

"Osnovna je namjera trenutne Vlade zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj, tako da su svi dosadašnji napori i procesi vođeni u tom pravcu", kažu u Ministarstvu zdravlja.

Napominju da od 2013. godine nema proizvodnje krvnih preparata zbog gubitka proizvodne dozvole. "Ove godine smo uspjeli djelomično dobiti dozvolu za proizvodnju virusnih cjepiva za javnu ustanovu Imunološki zavod. U tijeku je obnova postrojenja za vodu, koje će se u puni pogon staviti do kraja godine, a cjelovitu dozvolu za proizvodnju krvnih derivata (albumina i imunoglobulina) očekujemo početkom slijedeće godine, čime će se ponovno pokrenuti normalna proizvodnja u javnoj ustanovi Imunološki zavod", kažu u Ministarstvu zdravlja.

Iako u Ministarstvu zdravlja opovrgavaju sukob s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem oko Imunološkog zavoda Panenić je u izjavi Hini za sadašnje stanje u Zavodu izravno prozvao baš Ministarstvo zdravlja koje, kaže, nije osiguralo potrebna sredstva niti napravilo plan za preoblikovanje trgovačkog društva u javnu ustanovu, kako je to bilo predviđeno odlukom Milanovićeve Vlade.

Panenić: Ministarstvo vodi Imunološki u stečaj

"Iza leđa su razgovarali s tvrtkama oko strateškog partnerstva i privatizacije trgovačkog društva, od kojega su htjeli preuzeti prava, ali ne i obveze. Dioničko društvo nisu obavijestili o planu kako bi Imunološki zavod kao ustanova nastavio funkcionirati", kaže Panenić.

Ministarstvo zdravlja, kaže, nije uspostavilo nikakav dijalog sa skupštinom dioničkog društva o tome kako zaštititi imovinu. Pošto pretvorba nije nastavljena, vjerovnici su ponovno počeli s blokiranjem računa i to definitivno, smatra, vodi u stečaj Imunološkog zavoda d. d.

Za odluku Milanovićeve vlade o preoblikovanju Imunološkog zavoda u javnu ustanovu kaže da se na kraju pokazala štetnom.

"Problem Imunološkog zavoda trebalo je rješavati kroz trgovačko društvo, razgovor s vjerovnicima, možda i neki postupak predstečajne nagodbe. Ovako su zaposlenici izdvojeni u ustanovu, a imovina je u ostala trgovačkom društvu. Ustanova pritom nema osigurana sredstva da bi mogla preuzeti prava i obveze", kaže Panenić.

Navodi i da je situacija u trgovačkom društvu teška, a suradnja s javnom ustanovom izrazito loša. "To zahtijeva brzu reakciju, što ću navesti i u svom primopredajnom izvješću", kaže tehnički ministar gospodarstva koji bi uskoro taj sektor trebao prepustiti svome nasljedniku u novoj Vladi.

Radnici imaju "pune ruke posla" na čuvanju sojeva virusa i plazme

U Samostalnom sindikatu energetike, kemije i nemetala Hrvatske blokadu računa Imunološkog zavoda d. d. zasad ne doživljavaju kao prijetnju radnicima, koji su od jeseni prošle godine zaposleni u posebnom pravnom subjektu - javnoj ustanovi Imunološki zavod.

Iako ne proizvode ništa, radnici imaju "pune ruke posla" na čuvanju sojeva virusa i plazme, te distribuciji lijekova, poput onih na bazi kanabisa, kažu sindikalci. S obzirom da su zaposlenici javne ustanove plaća im je redovita i ne ovisi o blokadi računa dioničkog društva.

No, direktorica Imunološkog zavoda d.d. Renata Dolenec upozorava da radnici rade u prostorima i sa sredstvima za rad koji nisu preneseni na javnu ustanovu.

"U slučaju stečaja ili privatizacije dioničkog društva, i opstanak javne ustanove doći će u pitanje jer radnici neće imati gdje niti na čemu raditi. S dolaskom stečajnog upravitelja sva imovina prelazi u stečajnu masu, te se postupa onako kako odluči skupština vjerovnika", pojašnjava Dolenec. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se