Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAŽE 3,5 MILIJARDI DOLARA

Stierovo ministarstvo o tužbi žrtava režima NDH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Hrvatska ovih je dana primila skupnu tužbu za naknadu štete koju su hrvatski Romi, Srbi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugog svjetskog rata. Tužitelji tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna sljednica NDH.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova može potvrditi da je 27. veljače 2017. primilo notu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu koja se tiče tužbe u predmetu Lalich et al. v. Republic of Croatia koji je pokrenut pred Okružnim sudom Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa.

Pročitajte i ovo Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo" Slika nije dostupna Primjera poput RH nema u EU-u Dačić izjave Grabar-Kitarović ocijenio kao grub napad na Srbiju: "Izrekla je očiglednu laž"

Sud ima sjedište u Chicagu, u SAD-u, a tužba je Okružnom sudu predana 31. svibnja 2016. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova trenutno ispituje urednost dostavljenih materijala.
 
Od trenutka uredne dostave, u skladu s odredbama domaćeg i međunarodnog prava, počinje teći rok od 60 dana u kojem se Republika Hrvatska kao tužena strana mora očitovati o tužbenim navodima navedenom Okružnom sudu u Chicagu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe da Republika Hrvatska nije sliednica NDH, što izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske", navedeno je u odgovoru iz tog ministarstva na naš upit.

Naime, neki su mediji prenijeli kako je Republika Hrvatska ovih dana primila skupnu tužbu za naknadu štete koju su hrvatski Romi, Srbi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugog svjetskog rata.

Tom se tužbom navodno traži odšteta u visini od 3,5 milijardi dolara, i to za materijalnu i nematerijalnu štetu. Tužitelji tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna sljednica NDH.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene