Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S 400 tisuća kuna

Ministarstvo turizma pomaže razvojne projekte srednjih strukovnih škola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo turizma ove će godine s 400 tisuća kuna poduprijeti provođenje turističkih projekata srednjih strukovnih i umjetničkih škola, koje se na objavljeni javni poziv za ta bespovratna sredstva mogu javiti do 10. ožujka, izvijestili su u utorak iz Ministarstva.

Riječ je o programu koje Ministarstvo turizma provodi zadnjih nekoliko godina s ciljem promocije turističko-ugostiteljskih zanimanja, ali i poboljšanja kvalitete tih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru.

Pročitajte i ovo Peticija profesora povijesti; ilustracija - 1 Pokrenuli peticiju Profesori zabrinuti prijedlogom promjena u nastavi: "Omalovažavate našu djecu" Volodomir Zelenski - 4 Sastanak s ministrima Zelenski: "Suradnja s EU-om ključna za pobjedu, Kijevu treba obrambena podrška"

Na poziv se projektima mogu prijaviti srednje strukovne i umjetničke škole čiji su osnivači Grad Zagreb, županije ili RH, a svaka škola koja se kandidira prijavljuje i tim koji se sastoji od voditelja projekta (profesor/mentor) i najmanje tri člana (učenika). Iznos traženih sredstava može biti najviše 20 tisuća kuna, ako se prijavljuje jedna škola, odnosno 40 tisuća kuna ako se prijavljuju dvije ili više kao partneri.

U Ministarstvu očekuju širok spektar projekata, koji uključuju stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT-komunikacijskih tehnologija i sl.

Bespovratne financijske potpore dodjeljivat će tako za novi turistički proizvod, kojim se jača ukupna konkurentnost destinacije u kojoj se škola nalazi, temeljen na povezivanju javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti. Važno je da projekti imaju i pozitivne učinke u zaštiti okoliša, pridonose uvođenju novih tehnologija, te uključuju strateški definirane posebne oblike turizma (nautički, zdravstveni, kulturni, poslovni, golf, cikloturizam, ruralni i planinski, eno i gastro, omladinski, socijalni i dr.). Uz to cijenit će se projekti u suradnji s drugim obrazovnim sektorima s ciljem razvoja turizma (IT-elektrotehnika i računalstvo, kreativni, poljoprivreda i prehrana, zdravstvo i socijalna skrb, grafički, umjetnost i dr.) te za nove oblike promocije poput brendinga, uvođenja IT-komunikacijske tehnologije (korištenje društvenih mreža, internet) i slično.

Kod odabira projekata, u obzir će se uzimati i njihova usklađenost sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020.

"Od 2009. kada je program promocije zanimanja počeo pa do prošle godine, Ministarstvo turizma ukupno je za tu namjenu izdvojilo 2,7 milijuna kuna. Prošle godine od ukupno 15 projekata, odabrana su i tri najbolja te im je uručena pohvalnica ministra turizma - projektima Bajk punkt Obrtničke škole Ogulin, Čipka kao turistički suvenir Turističko-ugostiteljske škole Split u partnerstvu sa Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split te Dinosauri od Savudrije do Novigrada Srednje škole V. Gortan iz Buja", podsjećaju iz Ministarstva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene