Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon otkrića Dnevnika Nove TV

Murganić o "aferi paketi": "Poklone s istim naljepnicama nosili smo i djeci u Nazorovoj"

Ministrica za demografiju Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr)
Ministrica za demografiju Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Darovi za napotrebitije u privatnom vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Darovi za napotrebitije u privatnom vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministrica za demografiju Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku tvrdi kako su pokloni nabavljeni iz sredstava dodijeljenih Ministarstvu za potrebe promocije i javnog oglašavanja.

Nakon što je Dnevnik Nove TV jučer otkrio kako su poklon-paketi namijenjeni siromašnoj djeci završili u privatnom katoličkom vrtiću Blažena Hozana, oglasila se i Nada Murganić, ministrica  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

"Dobra aktivnost stavljena je u ne baš dobar kontekst"

Pročitajte i ovo Ante Mikulić poteškoće u razvoju Ante (6) napokon može u gradski vrtić: "Iza nas je šest godina borbe..." Ministrica demografije Nada Murganić obišla Varaždinsku županiju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Meni ništa nije strano" Nakon što je na jedan dan "postala dijete", Murganić obilazila vrtiće i gradilišta: "Meni ništa nije strano"

"Žao mi je da je jedna ovako dobra aktivnost stavljena u jedan ne baš dobar kontekst. Radi se o sredstvima iz tehničke pomoći koja sva ministarstva koja provode bilo kakve programe vezane uz europske fondove imaju na raspolaganju. To su sredstva namijenjena za edukaciju kadrova i za različite oblike promocije tih aktivnosti", kazala je ministrica.

Poručila je kako je ministarstvo odlučilo da dio promidžbe u dijelu od 50.000 kuna koristi tako da se na lokacijama gdje postoje potrebe donesu prigodni pokloni na kojima se nalaze oznake fondova.

"U program smo stavili i nekoliko vrtića i škola. Na taj način fondove najbolje namjenski prezentiramo i tako su vidljivi onima za koje su namijenjeni. Taj novac ima namjenu promidžbe i ne može se za ništa drugo upotrijebiti. On nije uzet iz one mase sredstava za humanitarnu pomoć niti iz fondova socijalnih programa. Nije dobro da se komentira da su sredstva iz EU fondova zloupotrijebljena. Prije nekoliko dana poklone s istim naljepnicama donijeli smo i djeci u Nazorovoj", kazala je ministrica. 

Ministarstvo: "Darove je pripremio vrtić"

O "aferi paketi"  prethodno se oglasilo i samo Ministarstvo u kojem tvrde kako su svim polaznicima dječjeg vrtića podijeljeni darovi koje je za njih pripremio dječji vrtić, a ne Ministarstvo.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Fonda europske pomoći za najpotrebitije dodjeljuju se putem javnih natječaja na koje se mogu prijaviti ustanove, civilni sektor, jedinice lokalne i područne (regionalne samouprave) te drugi prihvatljivi prijavitelji koji kroz svoje projekte usmjeravaju sredstva prema različitim ciljanim skupinama.

Vezano uz sredstva iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u tekućoj godini raspisalo natječaje na koje se prijavljuju isključivo registrirane humanitarne organizacije koje će najranjivijim skupinama društva raspoređivati hranu i ostalu materijalnu pomoć. U tijeku je i Natječaj kroz koji se sufinancira školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva.

U svrhu upravljanja sredstvima iz navedenih fondova, Ministarstvo kroz tehničku pomoć raspolaže sredstvima koja se koriste za promoviranje programa, oglašavanje u javnim medijima i osiguravanje vidljivosti obvezatno prema unaprijed određenim pravilima provođenja svih fondova Europske unije. Sredstva namijenjena u ovu svrhu ne mogu se potrošiti u druge namjene.
Poziv predstavnicima Ministarstva da se pridruže proslavi blagdana Sv. Nikole u Javnoj ustanovi dječjem vrtiću Blažena Hozana, iskorišten je kako bi se sredstva namijenjena promociji ovih fondova iskoristila na način da se, umjesto plaćenoga oglašavanja u medijima, potrebitim obiteljima uruče slatkiši, školski pribor i higijenske potrepštine za njihove najmlađe članove.

Poštujući načela Fonda europske pomoći za najpotrebitije o nediskriminiranju i stvaranju razlike među djecom prigodni materijali uručeni su djelatnicima dječjeg vrtića kako bi ih oni raspodijelili najpotrebitijim obiteljima. Svim polaznicima dječjeg vrtića podijeljeni su darovi koje je za njih pripremio dječji vrtić, a ne Ministarstvo.

Dječji vrtić Blažena Hozana je javna ustanova koja usluge pruža temeljem ugovora o sufinanciranju s Gradom Zagrebom te ga polaze djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a cijena je utvrđena prema prihodovnom cenzusu roditelja. Određeni broj djece vrtić pohađa besplatno.

Jedna pozitivna gesta Ministarstva i pokušaj da se sredstva namijenjena isključivo promociji ovih programa iskoriste tamo gdje je to najpotrebnije, u konačnici je pogrešno dovela do negativnog publiciteta i pretenciozne tvrdnje o trošenju sredstava namijenjenih najpotrebitijim skupinama društva na djecu čiji roditelji nisu slabijeg imovinskog stanja.

Promotivni materijali u obliku slatkiša, školskog pribora i higijenskih potrepština nabavljeni su iz sredstava dodijeljenih Ministarstvu za potrebe promocije i javnog oglašavanja, a ne iz sredstava namijenjenih humanitarnim organizacijama koje kroz svoje projekte financirane iz Europskog fonda za najpotrebitije raspodjeljuju hranu i osnovnu materijalnu pomoć najranjivijim skupinama stanovništva. Ministarstvo nije direktno uključeno niti u nabavu niti u raspodjelu hrane i humanitarne pomoći.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene