Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže preispitivanje odluke

Apel Ministarstva rada na Upravu Brodosplita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pozvalo je danas Upravu Brodosplita i sindikate u tom brodogradilištu da žurno uspostave konstruktivni dijalog u cilju normalizacije odnosa, te apelira na Upravu da preispita odluku o otkazima za 13 radnika koji su sudjelovali u listopadskim prosvjedima.

"Rješavanje posljedica koje je gospodarska kriza ostavila na gospodarstvo i na tržište rada u Republici Hrvatskoj zahtjeva od svih nas da uložimo maksimalne napore usmjerene na očuvanje svakog radnog mjesta, a gospodarski rast moguće je postići samo u uvjetima socijalnog mira, kako na nacionalnoj razini, tako i na razini svakog pojedinog poslodavca", ističe Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u priopćenju.

Pročitajte i ovo Državne bolnice i upravljačka prava - 2 ozdravljenje sustava Obećali su da će država šefovati bolnicama, no sve kasni: "Ne mislim da će išta biti bolje" Slika nije dostupna PREGOVARAČKI ODBORI Vlada i sindikati pregovaraju o kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike

Apelira na Upravu Brodosplita da u tom smislu preispita odluku o mogućim otkazima ugovora o radu za 13 radnika te da, u suradnji sa sindikatima, uspostavi dijalog kako bi se stanje u Brodosplitu normaliziralo "te kako bi se omogućilo radnicima da nastave raditi u zdravoj radnoj okolini lišenoj suvišnih napetosti i mogućeg nepotrebnog zastrašivanja od gubitka radnog mjesta".

Papo: Otkaz će dobiti 13 radnika Brodosplita; Matijašević: tražit ćemo sudsku zaštitu

Socijalne partnere u Brodosplitu Ministarstvo poziva na sastanak 2. siječnja iduće godine, na kojemu bi se dogovorili daljnji koraci ka uspostavljanju socijalnog dijaloga, "bez kojega nije moguć rast i napredak gospodarstva".

Član Uprave Brodosplita Darko Papa jučer je najavio da će otkaz dobiti 13 suspendiranih radnika tog brodogradilišta, koji su sudjelovali u listopadskim prosvjedima. Onima među njima koji su zaposleni na određeno vrijeme ugovor je istekao i neće se produljiti, a oni koji su na ugovoru na neodređeno, rekao je, dobit će otkaz ili će se ugovor sporazumno raskinuti.

Tu odluku Uprave sindikati su nazvali nezakonitom te najavili da će radnici koji dobiju otkaz zatražiti sudsku zaštitu. "Otkazi radnicima u Brodosplitu su nezakoniti te će pravni stručnjaci Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) pružiti pomoć tim radnicima u zaštiti njihovih prava na sudu", izjavio je u petak predsjednik HURS-a Ozren Matijašević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene