Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo podupire 18 programa

Predstavljen program za popularizaciju znanosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta danas je predstavilo programe za popularizaciju znanosti.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) poduprijet će 18 programa u području popularizacije znanosti u iznosu većem od 545 tisuća kuna, a časopise koji populariziraju znanost poduprijet će sa 693 tisuće kuna pa se tako za popularizaciju znanosti u 2012. godini izdvojilo oko milijun i 200 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz programa Erasmus dodatnih 14,7 milijarda eura Slika nije dostupna Akcija na Facebooku Nezadovoljni će studenti u menzama jesti samo kolače?

>> Ministarstvo: Imamo najviši postotak izdvajanja za humanističke znanosti u Europi

Potpora programima i časopisima u području popularizacije znanosti bili su tema današnje konferencije za novinare na kojoj je ministar Željko Jovanović izrazio nadu da će za to područje biti izdvojeno i više novca zbog rezultata koji se postižu pa je tako kao uspješne primjere naveo rad neprofitnih udruga "Marin Getaldić" i "Toni Milun".

Ministar Jovanović i njegov pomoćnik Saša Zelenika istaknuli su univerzalnost znanosti i njezino nepristajanje uz bilo kakvu ideologiju rekavši da je hrvatska znanost dio svjetske što, rekli su, potvrđuju i brojni projekti hrvatskih znanstvenika koji su financirani iz fondova Europske unije te drugih fondova diljem svijeta.

Mjerodavno ministarstvo, podsjetio je Jovanović, raspisalo je u rujnu ove godine prvi put Javni poziv za financijske potpore programima u području popularizacije znanosti na koji se prijavilo 66 organizatora, odnosno voditelja programa. Povjerenstvo za znanstvene skupove i znanstvene udruge uočilo je veliku disperziju zahtjeva s obzirom na vrijeme trajanja programa i odlučilo da neće razmatrati programe koji nisu počeli ili se nisu počeli pripremati ove godine te su tako isključena 42 programa. Od preostalih 24 financirat će se pak 18 najvrsnijih i to u iznosu od gotovo 546 tisuća kuna, izvijestio je Jovanović.

Novinari su imali priliku u kratkim predstavljanjima vidjeti što je to doista poduprijelo mjerodavno ministarstvo.

Tako su predstavljena tri programa u području popularizacije znanosti - "Mala meteorološka stanica" Hrvatskoga meteorološkog društva koji je predstavila voditeljica projekta Kornelija Špoler Čanić, program "Znanstveni piknik" Udruge "Profesor Baltazar" o kojemu je govorila voditeljica Jelena Filipaj, a dekan Strojarskoga fakulteta iz Slavonskoga Broda Dražan Kozak predstavio je projekt "Strojarski izazov".

Javni poziv za potporu znanstvenim i znanstveno-stručnim časopisima i časopisima za promicanje znanosti u 2012. raspisan je u travnju ove godine, a u 2012. financirano je 175 časopisa u ukupnom iznosu od više od devet milijuna i 550 tisuća kuna, a od toga iznosa financirano je 16 časopisa za promicanje znanosti u ukupnom iznosu od 693 tisuće kuna.

Među njima su i četiri časopisa koje su danas predstavili njihovi urednici. To su tri časopisa Hrvatskoga matematičkog društva - "Matka", namijenjen osnovnoškolcima i učenicima prvih razreda srednje škole u Hrvatskoj i u dijaspori koji je predstavio urednik Petar Mladinić.

Tu su i "Poučak" - časopis za metodiku i nastavu matematike za nastavnike srednjih škola o kojemu je govorio glavni urednik Tomislav Šikić te matematički elektronički časopis "Math.e" namijenjen prvenstveno učenicima srednjih škola te studentima matematike i srodnih fakulteta.

Zamjenik glavnog urednika časopisa Zagrebačkog astronomskog društva i Zvjezdarnice Zagreb predstavio je časopis "Čovjek i svemir" koji izlazi od 1970. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene