Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravosuđe želi ukinuti jamčevine

Milijunski iznosi su za Bandića, Pripuza, Pataftu i Sanadera bili 'sitnica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Bandić na poslu je zahvaljujući jamčevini od vrtoglavih 15 milijuna kuna. No Ministarstvo pravosuđa razmatra da ukine ovakve jamčevine, točnije da ih suzi samo na one osumnjičene koji su u pritvoru zbog opasnosti od bijega.

Pobornici ove ideje smatraju kako su i posljednji primjeri pokazali da su jamčevine sredstvo bogatih, što neki odvjetnici pak nazivaju apsurdom.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Ilustracija - 1 Afera Geodetski fakultet Ovo je sadržaj dokumenta koji USKOK traži od EPPO-a: Po njemu nema nikakvih dvojbi o nadležnosti

Ovo su najveće jamčevine izrečene u Hrvatskoj:
Petar Pripuz 7 milijuna i 700 kn, Davor Patafta 12 milijuna kuna. Ivo Sanader - 12 mil i 400 000 kuna, i jedna od najvećih - Milan Bandić - 15 milijuna kuna.

Jesu li bogati povlašteni pa si mogu priuštiti izlazak na slobodu umjesto pritvora? Ministarstvo pravosuđa razmatra ukidanje svih jamčevina osim one za opasnost od bijega. No neki odvjetnici ne vide problem u ovakvim jamčevinama.

'Za nekoga je puno i 10 tisuća kuna jamčevine, a za nekoga nije puno ni 10 milijuna kuna. O tome treba zaista sud voditi računa, od slučaja do slučaja i osobe do osobe', rekao je Branko Šerić, odvjetnik.

Sad jamčevinu može dobiti svatko. Iz ministarstva Dnevniku Nove TV je potvrđeno kako radna skupina razmatra vraćanje odredbe da jamčevinu može dobiti samo onaj tko je u pritvoru a za kojeg postoji opasnost od bijega. Bio bi to povratak na odredbu iz 2008. godine.

REKORDAN IZNOS Sud od Sinovčića traži 20 milijuna kuna jamčevine!

Smisao izmjena tih odredbi - smatra odvjetnik Matić bile su približiti hrvatsko zakonodavstvo Europi i svijetu, a ovo bi bilo nazadovanje.

'Pokušaj ministarstva smatram da je to suludo, krenuti u smjeru, vratiti se ponovno sedam ili osam godina nazad, ja mislim da je to jednostavno pravno nedopustivo', rekao je Mate Matić, odvjetnik.

Istražni zatvor je krajnja mjera za osiguranje prisutnosti okrivljenika tijekom postupka i ono se ublažava jamčevinom - ističe Šerić.

'Jamčevina treba ostati ovakva kakva je, da se određuje u odnosu na sve osnove za određivanje pritvora, ne samo za opasnost od bijega, već i za opasnost za utjecaja na svjedoka, opasnost od ponavljanja dijela.

No promijeni li Vlada odredbe - na obranu sa slobode moći će samo oni za koje ne postoji opasnost od ponavljanja djela, utjecaja na svjedoke ili ometanja istrage na druge načine. Jamčevinu će moći položiti samo kao jamstvo da neće pobjeći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene