441477
441477
441477
441477
441477

Ruralni razvoj nije nemoguća misija: Evo kako do novca za mlade poljoprivrednike

  • , 27.06.2016., 07:07
  • Autor:
  • komentara

Mnogi mladi svoju budućnost ipak vide na selu i u poljoprivredi. Nije jednostavno, prepreka je puno, ali za mlade poljoprivrednike postoji i poseban fond u Europskoj uniji iz kojeg se financiraju zanimljivi projekti. Evo primjera.

 
 
 
 
Izmjene ruralnog razvoja (Video: Dnevnik Nove TV)
Izmjene ruralnog razvoja (Video: Dnevnik Nove TV)

Obitelj Žunec proizvodi prirodne sokove. Uskoro će ih raditi s novim strojevima, prerađivat će i grožđe tehnologijom kupljenom iz EU fondova.

'To su strojevi za preradu i punjenje soka s kojima ćemo povećati kapacitete sa 180 na 500 litara po satu', pojasnila je vlasnica OPG-a Marija Bertović Žunec.

Nedaleko Zagreba bave se i seoskim turizmom, a novac su dobili preko mjere za male poljoprivrednike.

'To je posao koji su odradili konzultanti, odnosno oni koji su stručni u tome', kazala je Marija.

Poput Žunčevih, mjeru za male poljoprivrednike prošlo je 1.150 projekata, a dobit će ukupno 16,8 milijuna eura. Ni mladi nisu zakazali. Čak 366 projekata dobit će 18, 3 milijuna eura.

'Želja je da mladi ostaju u ruralnom prostoru, da tamo osnivaju svoja gospodarstva i obitelji i da žive život dostojan čovjeka u ruralnom prostoru', kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Program ruralnog razvoja, ističu, ide u izmjene, a paralelno s tim ministarstvo je raspisalo i plan natječaja za 2016. godinu.

Mladi pak, znaju što konkretno treba promjeniti.

'Smanjiti iznos standardnoga outputa koji iznosi 8.000 eura. To je kad preračunate 3,66 hektara jabuka. To bi se trebalo smanjiti tako da bi se mogli prijavljivati i studenti, agronomi...', smatra Jan Marinac iz Udruge mladih poljoprivrednika.

Jer u praksi, mladi poljoprivrednik, najčešće znači prenošenje vlasništva s roditelja na djecu. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se