457544
457544
457544
457544
457544

Ministarstvo poljoprivrede opozvalo prodaju poriluka na zagrebačkoj tržnici

  • , 18.11.2016., 11:26
  • Autor:
  • komentara

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je opozvalo prodaju svježeg nezapakiranog poriluka na tržnici Kvatrić, s obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Suzana Novosel, kod kojeg je utvrđena povećana količina pesticida.

 
 
 
 
 
Poriluk (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Poriluk (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)

Po uzorkovanju tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos, u količini od 1,35 mg/kg-ppm, pa nije prikladan za konzumaciju. Uzorkovanje je provedeno 4. studenoga na zagrebačkoj tržnici Kvatrić, a proizvod je podrijetlom s OPG-a Suzana Novosel, navodi se u priopćenju.

Po zaprimanju obavijesti o nesukladnom nalazu od 17. studenoga, sanitarna inspekcija provodi inspekcijski nadzor na toj tržnici, dok poljoprivredna inspekcija provodi inspekcijski nadzor na samom OPG-u.

U skladu s propisima o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla, utvrđena količina klorpirifosa u/na poriluku (1,35 ± 0,33 mg/kg) prelazi postavljenu EU MDK vrijednost od 0,01 mg/kg, kaže se u priopćenju.

Na temelju provedene procjene rizika konzumacija poriluka s navedenim ostacima klorpirifosa predstavlja akutni rizik kod kratkotrajnog unosa za zdravlje ljudi. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se