Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog Prijatelja životinja

HOĆEMO LI PLAĆATI POREZ NA PSE? Oglasila se Država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest o mogućem novom porezu na njihove kućne ljubimce iznenadila je vlasnike pasa. No, nije se trebalo dugo čekati na odgovor resornog Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede reagiralo je na medijske napise o uvođenju poreza na pse od 1. siječnja 2017.

Pročitajte i ovo Kućni ljubimci: Ilustracija - 2 Kastracija i čipiranje Rijetko tko im može odoljeti, ali ima i onih koji su ih - odbacili: "Iza svega toga krije se ljudska odgovornost" Slika nije dostupna Građani, pripazite! Doznali smo odgovor na pitanje koje muči sve zagrebačke vlasnike pasa i mačaka: "Jasno je da to ni izbliza nije dovoljno"

"Vezano uz dezinformaciju koja se proširila medijima o uvođenu poreza na pse u nastavku dajemo pojašnjenje:

Iako je Udruga Prijatelji životinja predložila uvođenje poreza na pse, pitanje porezne politike nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede - stoga taj prijedlog nije uvršten u tekst nacrta Zakona o zaštiti životinja", poručuju iz Ministarstva.

"Osigurati kontrolu razmnožavanja"

Podsjetimo, tijekom dana su se pojavile informacije kako bi vlasnici pasa od 1. siječnja 2017. godine mogli plaćati za svog ljubimca državi porez od 100 eura. Slobodna Dalmacija je tako javila da je ta odredba dio prijedloga Zakona o zaštiti životinja.

Branka Buković-Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja u Ministarstvu poljoprivrede, smatra da bi uvođenje ovakvog poreza poslalo poruku vlasnicima pasa da trebaju osigurati kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca. Ideja je, naime, da se kao olakšice od poreza u obzir može uzeti da vlasnik steriliziranog psa ne plaća porez kao ni onaj koji je psa udomio iz skloništa, piše Slobodna Dalmacija.

Sličan porez u Austriji i Njemačkoj

Ovakvo rješenje podržavaju i udruge za zaštitu životinja. Tako je udruga Prijatelji životinja na svojoj internetskoj stranici objavila da podržava uvođenje tzv. poreza na pse te da su podržali prijedlog Jurice Ambrožića, iz zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Ambrožić se pozvao na primjere Austrije i Njemačke u kojima postoji sličan porez, ali je on u nadležnosti Ministarstva financija, a ne poljoprivrede, što je kod nas prijedlog. On predlaže da se napravi više razreda pri razrezu poreza, pa bi tako udomljene životinje iz skloništa imale popust, čime bi u konačnici rad skloništa za životinje financirali vlasnici ljubimaca, a ne svi porezni obveznici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene