Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministarstvo opravdava zabranu intervjua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo pravosuđa odbilo je zahtjev Nove TV za intervjuom s Fikretom Abdićem u lepoglavskoj kaznionici obrazloživši kako istupanje u medijima nije zakonski utvrđeno kao pravo zatvorenika.

U Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava (HHO) smatraju kako su Abdiću ipak prekršena prava jer mu je diskrecijskom odlukom zabranjen istup u javnosti koji je nekim drugim zatvorenicima ranije dozvoljen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatvaranje ljudi u logore Zetu Fikreta Abdića sedam godina zatvora zbog ratnog zločina Slika nije dostupna Fikret Abdić svjedočio na suđenju za zločine u Kladuši

Zbog zabrane intervjua s Abdićem, koji služi 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina, Nova TV se obratila HHO-u za tumačenje kršenja prava zatvorenika.

Svoju odluku Ministarstvo pravosuđa obrazložilo je činjenicom da su prava zatvorenika propisana Zakonom o izvršenju kazne zatvora. Taj je zakon, tvrde, usklađen sa svim međunarodnim standardima kojima, pak, istupanje u medijima nije utvrđeno kao pravo zatvorenika.

No, predsjednik HHO-a Žarko Puhovski upozorava kako zakonom tom nije ni zabranjeno.

"Imamo praksu da je Ministarstvo do sada nekim zatvorenicima, primjerice Marku Marčinku i Dinku Šakiću dozvolilo istupe u javnost, a sada se to brani Fikretu Abdiću. Očito je riječ o diskrecijskoj odluci i stoga se može reći da su Abdiću prekršena prava", kazao je Hini Puhovski.

U Ministarstvu kažu da je kod eventualnog pojavljivanje zatvorenika u medijima potrebno voditi računa i o poštivanju prava žrtve ili obitelji žrtve. Kažu i da kod istupa medijski eksponiranih zatvorenika nisu izostajale reakcije drugih zatvorenika, žrtava ili obitelji žrtava.

"Stoga istupanje u medijima pojedinih zatvorenika dovodi do
narušavanja sigurnosti i u suprotnosti je s provedbom pojedinačnog programa izvršavanja, odnosno sa svrhom izvršavanja kazne zatvora", kažu u Ministarstvu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene