Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Tragediju na Kornatu nije prouzročio eruptivni požar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tragediju na Kornatu nije prouzročio eruptivni požar - tvrdi predsjednik Sindikata vatrogasaca Mladen Magdić. Do tih je saznanja došao u suradnji s vanjskim stručnjacima.

Do eruptivnog požara dolazi u kanjonima gdje je 70 posto vegetacije a ostalo kamenje, do ovakvih spoznaja došao je vatrogasni sindikalni čelnik uz pomoć struke, a na Kornatu je upravo suprotno.

Pročitajte i ovo Australska obala - ilustracija Velika tragedija Četiri člana obitelji utopila se u Australiji: Sumnja se da je kobna bila jaka morska struja Veles Pašnik sa svojom obitelji Strašna tragedija Dječak prilikom vađenja mliječnog zuba pao u komu i nakon mjesec dana preminuo: Roditelji od liječnika traže samo jedno

'Na tom putu ima jedan bor koji je apsolutno čitav i neoštećen, postoji trava koja je neizgorena ali isto tako je vidljivo da je kamen praktički pougljenjen. Znači bilo je visoke temperature ali sigurno ne od eruptivnog požara', kaže Magdić koji tvrdi da Ministarstvo obrane skriva odgovore.

'Ako je samo četiri metra u sekundi bio požar za jednu minutu je prešao 240 metara za deset minuta 2,400 km za trideset minuta izgorio je cijeli otok. Oni su gasili 6 sati i nije izgorio cijeli otok. Znači nešto ne štima', dodaje Magdić.  

Predstavnici vatrogasaca u ekspertnoj skupini čiji je zadatak rasvijetliti uzroke kornatske tragedije, pak tvrde, kako ne žele raditi svoj posao bez podataka prikupljenih u istrazi a koje ima DORH. No s tim se ne slaže voditelj skupine.

'Uvid u sudski spis je stvar zakona a s obzirom na širinu radne skupine ona ima dovoljno podataka da možemo meritorno napraviti ono što treba to znači jedno istinito izvješće o događaju', kaže Branko Smrekar, voditelj ekspertne skupine.

Šibenski istražni sudac ali i DORH tvrde kako nikada nitko nije tražio uvid u spis a i da jesu, prema zakonu nemaju na to pravo. Ekspertna skupina s prvim rezultatima istrage izaći će krajem godine. Najbitnije je da obitelji doznaju istinu.

>> Mesić će odlikovati Franu Lučića

>> 'DORH i Bajić koče istragu o Kornatima'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene