Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije iz neznanja'

Ministarstvo o kašnjenju svjedodžbi: Naprosto nas je zateklo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerojatno će se produljiti rok upisa, da osmašima ne bi bio ugrožen upis u srednje škole.

Oko dvjesto tisuća učenika osnovnih škola u Hrvatskoj još nije dobilo svjedodžbu o završetku škole, a kasne i svjedožbe nekih srednjih škola.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakonske izmjene Medvjeđa usluga: Roditelji će školama moći još lakše lagati za svoju djecu? Požarište u Osijeku Škole nastavljaju s radom FOTO Dobre vijesti iz Osijeka: "Ovo je prvi dan da na požarištu možemo normalno disati"

Najviše su zabrinuti osmaši jer se od ponedjeljka moraju prijaviti za upis u srednju školu. Iz Ministarstva neuobičajena reakcija za hrvatske političare. Priznaju da su krivi. Nastavnici ne mogu vjerovati, jer se tako nešto nikad nije dogodilo. Nastavnik matematike Nediljko Laco u srijedu se našao na sto muka. Satima je pokušavao ispisati i isprintati jednu svjedodžbu, preko informatičkog sustava, takozvane e-matice.

'Stvarali su se problemi sporog snimanja, izbacivanja aplikacije i rušenje cijelog sustava tako da je za pojedinu svjedodžbu trebalo nekoliko sati da bi je uspjeli ispisati, isprintati i pripremiti za učenike,' rekao je profesor Nediljko. Svjedodžbe tim tempom nisu mogle biti gotove na vrijeme, do petka. A osmaši moraju na upis u srednju školu. Nastavnici su radili danju i noću i škola je tek danas uspjela namiriti osmaše.

Ministarstvo: Nije bilo iz neznanja, zateklo nas je

'Bilo je dosta zbunjujuće, obilazili su me i bombardirali raznim pitanjima kako ćemo mi taj problem riješiti, da li će uspjeti isprintati sve svjedodžbe jer rokovi upisa u srednje škole bili su jako blizu,' rekao je ravnatelj Miroslav Jukić. Osnova škola u Otoku riješila je problem, ali bez svjedodžbe je još oko tri tisuće osmaša. 'Ispričavam se, nije bilo namjerno, nije bilo iz neznanja, naprosto nas je zateklo,' rekao je Zoran Paldi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

>> Profesori ogorčeni: E-matica noćna mora za prosvjetare

U upravi za informatički sustav pravdaju se preopterećenim serverom. Zbog dva neradna dana prošloga tjedna nastavnici navalili printati svjedodžbe u srijedu i četvrtak. 'Ukoliko neki pojedinac nije dobio svjedodžbu, obratit će se bilo školi bilo nama i mi ćemo pomoći da se i on upiše odnosno da se prijavi, ako je do toga došlo našom greškom,' dodao je Paldi. Ministarstvu lekcija za ubuduće. Pripremit će, kažu, rezervne kapacitete i vjerojatno produljiti rok upisa u srednje škole, da osmašima ponovno ne bi bio ugrožen upis u srednje škole.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene