Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Problemi medijskih sloboda u Europi'

Ministarstvo kulture: HND-ov poziv ipak zaprimljen u pisarnici, ali ne i u ministrovu kabinetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo kultureje priopćilo da je poziv Hrvatskog novinarskog društva (HND) za sudjelovanje ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na tribini "Problemi medijskih sloboda u Europi" ipak zaprimljen u pisarnici ministarstva, ali ne i u ministrovu kabinetu.

Predsjednik HND-a Saša Leković je na toj tribini održanoj u ponedjeljak u Novinarskom domu rekao da se ministar kulture nije odazvao na njihov poziv, ustvrdivši da se Hasanbegović i nova vlast oglušuju na razgovor o stanju u medijima.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed'' Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare"

Ministar je potom tu tvrdnju opovrgnuo rekavši da HND nije poslao poziv u ministarstvo.

U utorak je, pak, iz Ministarstva kulture poslano priopćenje u kojem stoji da je "spomenuti poziv zaprimljen u pisarnici Ministarstva kulture RH 22. travnja 2016.", ali da "nije zaprimljen i u kabinetu ministra, što je vidljivo u evidencijskoj knjizi".

Ministarstvo: Riječ je o propustu stručnih službi

U priopćenju ističu i da se, iz još neutvrđenih razloga, očigledno dogodio propust stručnih službi Ministarstva kulture.

"Kako poziv nije bio evidentiran u Kabinetu ministra, ministar je na jučerašnji upit novinara je li dobio poziv za konferenciju odgovorio negativno. Izostao je poziv putem službenog e-maila, što je dosad bio uobičajen način komunikacije između HND-a i Ministarstva kulture.

Još jednom naglašavamo da bi se ministar sa zadovoljstvom odazvao pozivu, ali zbog ranije preuzetih obveza službenog puta nije u mogućnosti sudjelovati na konferenciji.

Očekujemo da će organizatori konferencije Ministarstvu kulture dostaviti zaključke rasprave kako bi i ministar kulture dr. sc. Hasanbegović mogao dati svoj doprinos tematici. Ponavljamo kako je ministar spreman odazvati se svakom zahtjevu za službeni razgovor, što potvrđuje i dosadašnja praksa", kažu u ministarstvu.

HND: Hasanbegović je dobio poziv za međunarodnu konferenciju o slobodi medija, iako tvrdi da nije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) opovrgnulo je u utorak tvrdnju ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da nije dobio poziv na međunarodnu konferenciju "Problemi slobode medija u Europi", koja je 2. svibnja održana u Hrvatskom novinarskom domu, istaknuvši kako je poziv Hasanbegoviću poslan dva puta.

Na konferenciji u organizaciji HND-a, hrvatskog ureda njemačke Zaklade Friedrich Ebert, te veleposlanstava Francuske, Norveške i Švedske, koja je održana u sklopu programa povodom Svjetskog dana slobode medija, sudjelovali su stručnjaci iz Francuske, Hrvatske, Mađarske, Norveške Poljske, Slovenije i Švedske, a pozvan je i Hasanbegović ali se nije odazvao pozivu, priopćio je HND.

Nakon što je objavljena informacija da se Hasanbegović nije odazvao pozivu, Ministarstvo kulture je izdalo priopćenje u kojem tvrdi da ministar nije ni dobio poziv, međutim, to nije istina. Hasanbegoviću je poziv poslan čak dva puta – iz HND-a i Zaklade Friedrich Ebert. Jedan od dva poziva čak je donesen u zgradu ministarstva u Runjaninovoj ulici, gdje je ministrov ured, a prijem poziva potvrđen je pečatom Ministarstva te potpisom službenice, koja je poziv zaprimila 22. travnja, navodi HND. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene