Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrde da su diskriminirani

'Ministarstvo je učinilo sve da Preporod ne sudjeluje u pregovorima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod nezadovoljan je kolektivnim pregovorima o osnovnom školstvu.

Tvrde da su vođeni neprofesionalno i protuzakonito, a njegov čelnik Željko Stipić ocijenio je da je cijelo vrijeme pregovora kao i prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora u prošli petak taj sindikat bio diskriminiran u odnosu na Sindikat hrvatskih učitelja od ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Stipić je na današnjoj konferenciji za novinare ispred ministarstva istaknuo kako je ono tijekom četveromjesečnih pregovora o novom KU za 47 tisuća zaposlenika u osnovnom školstvu 'učinilo sve da Preporod ne sudjeluje u tim pregovorima'. Zato je danas uputio i otvoreno pismo predsjednici vlade Jadranki Kosor zatraživši da opozove ministra Radovana Fuchsa i državnog tajnika Stipu Mamića, a KU proglasi ništavnim.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Ilustracija Roditelji, provjerite Utorak je malo drukčiji dan za neke školarce: Zbog izbora Ministarstvo poslalo upute ravnateljima škola

>> Preporod tužbu Fuchsa nazvao zastrašivanjem

Stipić tvrdi kako su pregovori između ministarstva, SHU-a i Preporoda najprije kasnili više mjeseci, a pri završetku Preporod je bio isključen, nakon čega je donesen ubrzano "sitnim trgovanjem". Dodao je kako se pregovaralo uz pritisak državnog tajnika Stipe Mamića koji je najavio tužbu protiv SHU-a zbog štete nanesene državnom proračunu ako u najkraćem roku ne potpišu KU kojim će zaposlenici u osnovnom školstvu prestati dobivati naknadu za mjesni prijevoz.

Zbog toga je, kaže čelnik Preporoda, usuglašen sadržaj KU-a pa je Preporodu uskraćeno pravo na pokretanje izmjena i dopuna KU-a, pravo na tumačenje sadržaja te onemogućena komunikacija s ministarstvom. Za Stipića je neprihvatljiv i način potpisivanja KU-a, gdje se sindikalne čelnike telefonski, umjesto službenim dopisom, večer prije pozvalo na potpisivanje u ministarstvo, pa je Glavnom vijeću Preporoda onemogućno da se očituje o KU.

Sve to, smatra Stipić, predstavlja diskriminacijski odnos prema jednom od članova pregovaračkog tima, pa stoga najavljuje tužbu zbog diskriminacije uredu pučkog pravobranitelja te sudsku tužbu jer smatra da su prekršeni Ustav, Zakon o radu te Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Odgovor iz ministarstva nije stigao

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), kojega je Preporod član, Krešimir Sever kazao je kako je još prije dva tjedna ta sindikalna središnjica poslala i upit Gospodarsko-socijanom vijeću da se razmotre događaji vezani uz kolektivne pregovore u osnovnom školstvu, uz prethodno očitovanje ministarstva o cijelom slučaju, no do danas odgovor ministarstva nije stigao.

Sever ističe kako se NHS nije dosad susreo s takvim slučajem diskriminacije nekog sindikata sudionika kolektivnih pregovora, a posebno zabrinjava što u tome sudjeluje vlada. Najavio je da će o svemu obavijestiti i Međunarodnu organizaciju rada.

Gasnogovornik ministarstva Duje Bonacci novinarima je izjavio kako mu nisu poznati razlozi zašto čelnik Preporoda ne želi potpisati KU u nastanku kojega je sudjelovao. Ističe kako su svi na potpisivanje KU-a pozvani telefonski te smatra kako je tu riječ o razmiricama dvaju sindikata što nema veze s ministarstvom. 'Stipić je sudjelovao u pregovorima i nije imao primjedbe na sadržaj KU-a, a zašto ga nije potpisao, treba pitati njega. Nitko nije bio diskriminiran i ne vidim o kakvoj bi se diskiminaciji radilo s naše strane', rekao je Bonacci. (HIna)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene