448003
448003
448003
448003
448003

Ministarstvo: Jača suradnja Hrvatske i Austrije vezano za slučaj 'Hypo banka'

  • , 26.08.2016., 12:06
  • Autor:
  • komentara

U Ministarstvu pravosuđa je održan sastanak ministra pravosuđa Ante Šprlje i člana Istražnog povjerenstva u austrijskom parlamentu za „Hypo skandal“ dr. Rainera Hablea o jačanju suradnje između Austrije i Hrvatske na razotkrivanju i procesuiranju malverzacija vezanih za slučaj „Hypo banka“, a koje su se pokazale širokih razmjera i u Republici Hrvatskoj, posebno na području Istre i Zagreba, priopćeno je u petak iz Ministarstva pravosuđa RH.

 
 
 
 
Ante Šprlje (Patrik Macek/PIXSELL)
Ante Šprlje (Patrik Macek/PIXSELL)

Na sastanku je obostrano izražen stav da se prekogranična suradnja mora pojačati i da nikakva prepreka ne smije biti politički utjecaji ili utjecaji bilo kakve vrste.

Dr. Rainer Hable je istakao zabrinutost da se tokovi novca otkrivaju otežano, te da se osjeća da istraga vezana za „Hypo skandal“ ne daje željene rezultate, prvenstveno u vraćanju nezakonito stečene imovinske koristi.

Ministar Šprlje dao je jamstvo da će Republika Hrvatska biti angažirana sa ciljem otkrivanja svih nezakonitih radnji koje su vezane za „Hypo skandal“, te ujedno izrazio želju da austrijsko pravosuđe, kao i Istražno povjerenstvo austrijskog Parlamenta, o nalazima svojih istraga obavijeste nadležne institucije i u Hrvatskoj, kako bi se olakšalo suzbijanje prekograničnih financijskih kaznenih djela i prevara, ističe se u priopćenju.

Posebno je istaknuta želja za aktivnijim pristupom austrijskog pravosuđa u svim predmetima koji bi bili vezani za Republiku Hrvatsku s obzirom da su istrage pokazale čvrstu povezanost hrvatskih i austrijskih pojedinaca i kriminalnih skupina, navodi se.

Kako je ranije danas najavljeno iz Ministarstva pravosuđa RH, ministar Šprlje u 13 sati dat će izjavu za medije vezano za taj slučaj. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se