Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iako mu je istekao mandat

Ministarstvo: HNK u Splitu do izbora novog treba voditi stari intendant

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reagirajući na novinske napise glede neizbora vršitelja dužnosti intendanta HNK-a u Splitu, iz ministarstva kulture danas su priopćili kako, po njihovu mišljenju, intendant HNK, čiji je mandat istekao, a nije službeno razriješen dužnosti, treba i dalje obavljati svoju zadaću dok se imenuje novi intendant ili vršitelj dužnosti intendanta.

Iz ministarstva navode kako treba imati u vidu da osoba koja je upisana u sudski registar ima ovlast zastupati splitski HNK sve dok se ne izbriše iz sudskog registra. Zato, kako navode, treba potpisati ugovor o radu s osobom koja je i nadalje ovlaštena zastupati HNK te je upisana u sudski registar. Tako bi mogla obavljati navedene zadaće, a HNK nastaviti nesmetan rad kao kazalište od nacionalnog značenja, ističe se.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko će biti intendant? Drama u HNK: Funkcioniranje nacionalnog teatra pod upitnikom Slika nije dostupna Rat priopćenjima Ministrica kulture Anu Lederer optužila da prejudicira ishod javne rasprave

U priopćenju se pritom pozivaju na zakon o kazalištima, kojim je uređen postupak imenovanja i razrješenja intendanta nacionalnog kazališta, te na zakon o ustanovama koji predviđa imenovanje vršitelja dužnosti ako se nakon natječaja ne imenuje intendant kazalištne ustanove.

Glede izjava predstavnika radničkog vijeća kako ministarstvo kulture nije reagiralo na upozorenja o nezakonitostima u radu HNK, priopćuju da je to ministarstvo 30. studenog 2009. dostavilo uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji mišljenje o provedbi zakona o kazalištima u povodu prigovora na natječaj za izbor intendanta HNK, kao i mišljenje radničkom vijeću HNK 22. veljače u vezi sa zamolbom za nadzor nad zakonitošću rada HNK.

Osim toga ministarstvo je provelo nadzor nad zakonitošću rada i općih akata HNK i pritom utvrdilo nepravilnosti, o čemu je HNK obaviješten 20. travnja 2010., stoji u priopćenju iz ministrova kabineta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene