Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražili podatke

Ministarstvo financija utvrđuje moguće nezakonitosti u slučaju 'Panama Papers'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske službe zatražile su od srodnih inozemnih službi određene podatke i informacije u slučaju Panama Papers.

Ministarstvo financija objavilo je u utorak kako poduzima sve zakonom propisane mjere radi utvrđivanja mogućih nezakonitih postupanja u slučaju "Panama dokumenti", a kao jednu od važnih mjera u borbi protiv poreznih utaja najavljuje uspostavu Registra stvarnih vlasnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Snažna potražnja Prvi put od ulaska u europodručje: Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice Ilustracija Višak u blagajni Lova do krova: Pogledajte koliko je država u plusu - prihod od poreza nadmašio sva očekivanja

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je u ponedjeljak cijelu bazu informacija o tzv. "Panamskim dokumentima", koji su pripadali panamskoj odvjetničkoj tvrtki Mossack Fonseca, a povezani su s više od 200 tisuća offshore računa u više od 20 poreznih rajeva diljem svijeta. U objavljenim dokumentima nalazi se i četrdesetak imena osoba, 20 entiteta te 27 adresa povezanih s Hrvatskom.

Iz Ministarstva financija, dan nakon objave tih podataka, ističu da "mjerodavne službe Ministarstva poduzimaju sve zakonom propisane mjere i radnje radi utvrđivanja mogućih nezakonitih postupanja pojedinih hrvatskih tvrtki odnosno građana u slučaju 'Panama dokumenti'".

Dodaju i da su hrvatske službe "zatražile određene podatke i informacije od srodnih inozemnih službi, koje bi mogle pomoći u utvrđivanju mogućih protupravnih ponašanja domaćih pravnih i fizičkih osoba koje se spominju u ovom slučaju".

Iz Ministarstva financija napominju da brzina i opseg dobivanja pojedinih informacija i podataka iz inozemstva ne ovisi dalje o hrvatskih službama, već o zakonodavstvu stranih država od kojih su zatražene određene informacije te dodaju da, sukladno hrvatskim zakonima i međunarodnim standardima, nije moguće javnosti prezentirati koje su mjere i radnje poduzete, jer se radi o prikupljaju i analiziranju podataka koji imaju tajni karakter.

"Jedna od važnih mjera koju će Ministarstvo financija, odnosno Vlada Republike Hrvatske poduzeti s ciljem borbe protiv poreznih utaja i prijevara te porezne evazije i s time povezanog pranja novca i financiranja terorizma, je i uspostava Registra stvarnih vlasnika", zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene