Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naročito na obali i u Zagrebu

Ministarstvo financija: Pojačavamo nadzor od 0-24!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 15. lipnja do 15. rujna, uključujući i vikende, od 0-24, pojačat će se nadzor poreznih obveznika, izvijestili su iz Ministarstva financija.

Ministarstvo financija izvijestilo je kako pojačava nadzora fiskalizacije i poreza na dodanu vrijednost kojeg provodi Porezna uprava te nadzor i otkrivanja nezakonitih aktivnosti u području prometa trošarinske robe, obavljanja neregistrirane djelatnosti, boravišne pristojbe i kontrole plovila koje provodi Carinska uprava.

Pročitajte i ovo Bruna Papić i Jelena Tabak - 1 treba se naviknutii Ugostitelji na mukama zbog novih pravila: "Jedini na svijetu imamo to..." Prometna policija Najavili akcije Policija će pojačano kontrolirati vozače: Idući tjedan posebno će provjeravati ove stvari

Pojačan nadzor provodit će se kod poreznih obveznika koji prodaju robe i usluga naplaćuju u gotovini, a naročito na jadranskoj obali i u Gradu Zagrebu, vodeći računa o povećanom poreznom kapacitetu tih sredina.

Navode kako se još uvijek utvrđuje oko 30% nepravilnosti, što ukazuje na potrebu kontinuiranog praćenja i uvođenja fiskalne discipline.

Stoga će posebna pozornost u provedbi nadzora, koje provode službenici ministarstva financija, biti usmjerena na nadzore u djelatnosti

- ugostiteljstva,

- trgovine,

- iznajmljivanja (smještaja i drugih pokretnina), prijevoza,

- uslužnih djelatnosti (cvjećari, frizeri, automehaničari i sl.),

- turizma (posebno izletnički turizam).

Provodit će se i nadzori na mjestima posebnih prigodnih svečanosti, tržnicama, pekarnicama, mesnicama, veterinarskim i medicinskim ordinacijama i slično.

Lalovac: Hrvatska je za sada bila jedna porezna oaza

Osim nadzora fiskalizacije i poreza na dodanu vrijednost provoditi će se i nadzori obveznika koji imaju evidentirana nepodmirena dugovanja prema državnom proračunu.

Ovlašteni službenici Carinske uprave pojačano će nadzirati i benzinske pumpe, mjesta prigodne prodaje trošarinskih proizvoda, vršiti će provjeru privremenog uvoza plovila te provoditi i druge aktivnosti na moru i obalnom pojasu.

Poduzimati će se sve mjere sukladno zakonu, naročito prema neizdavateljima računa kao i u slučajevima odstupanja stanja blagajni u odnosu na evidentirani promet, te u slučajevima postojanja nepodmirenih dugovanja prema državnom proračunu, a za što će službenici poduzimati mjere zabrane obavljanja rada koja može trajati do 8 dana, uz podnošenje prekršajnih prijava.

Nadzori se obavljaju kontinuirano na cijelom području Republike Hrvatske u tijeku cijele godine ali će se u razdoblju od 15.06. do 15.09.2014. godine provoditi naročito intenzivno i s povećanim brojem službenika. Nadzori će se obavljati u sve dane (uključujući i dane vikenda) u vremenu od 0 do 24 sata.

Izdana su jasna pravila, poručuje ministar Boris Lalovac te ističe kako za isti prekršaj svi moraju biti isto kažnjeni u Hrvatskoj. Sustav fiskalizacije sada može sve pratiti iz sekunde u sekundu i, zaključuje ministar, nemoguće ga je prevariti.

'Ono sto ću inzistriti da ove i sljedećih godina iz sustava izađu nepravilnost. Tijekom dana da se izdaju računi, a onda u osam sati prestaje izdavanje računa. To sustav mora prepoznati, ako nemate u osam i devet sati izdan račun, sustav će to prepoznati, a porezne jedinice će izaći na teren i vrlo brzo vidjeti o čemu se radi' kazao je ministar Lalovac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene