455825
455825
455825
455825
455825

SANKCIONIRANJE PACIJENATA Moguće naplaćivanje propuštenog pregleda?

  • , 03.11.2016., 14:43
  • Autor:
  • komentara

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je u četvrtak da će se uređenje zdravstvenog sustava provoditi postupno, uvest će se kontrola liječnika, a ne isključuje ni sankcioniranje pacijenata za neodgovorno ponašanje.

 
 
 
 
 
Milan Kujundžić (Patrik Macek/PIXSELL)
Milan Kujundžić (Patrik Macek/PIXSELL)

Milan Kujundžić je u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade ponovio da sustav misli urediti dogovorom između primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Liječnicima će se, kaže, slati kontrole i upozorenja ako bez potrebe, mimo smjernica liječenja, šalju pacijente na dijagnostičke preglede.

S obzirom na 30 posto nepotrebnih dijagnostičkih pregleda u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, smanjivanju lista čekanja i uštedama trebale bi pridonijeti kliničke smjernice za dijagnostiku i liječenje najčešćih bolesti u Hrvatskoj, koje se upravo izrađuju.

Kujundžić za sada ne razmišlja o uvođenju sankcija pacijentima, ali će i o tome razmisliti jer procjene govore da se barem 30-ak posto pacijenata ne odazove na pregled za koji su upisani.

"To je zapravo zauzimanje mjesta drugima, onima kojima bi možda upravo taj dan bio otkriven karcinom, koji bi mogli biti operirani i izliječeni", rekao je.

Sankcioniranje neodgovornog ponašanja pacijenata bilo bi na tragu slične prakse u zemljama EU-a, primjerice u Švedskoj gdje se pacijentima naplati puna cijena propuštenog pregleda ili pretrage. (Hina)
 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se